Fenix optužio šefa HDZ-a Vukovara da je ratni dezerter i lažni branitelj!

13.04.2017. 11:50:45

“Početkom rujna 1991. Barna je napustio položaj i stotinu starijih osoba i 21 dijete ostavio bez zaštite, nakon čega mu se gubi svaki trag”, ispričao je Toth. U vukovarskom hotelu “Lav” u utorak je održana konferencija za tisak kandidata za gradonačelnika grada Vukovara Nikole Totha – Fenixa, a na pressici samo jedna tema. Nikola Toth, jedan od zapovjednika obrane Vukovara, je predložio provjeru dokumentacije na temelju koje je Damiru Barni, predsjedniku Gradskog odbora HDZ -a Vukovar, priznat status hrvatskog branitelja, a prijedlog je upućen Ministarstvu obrane Republike Hrvatske i Uredu za obranu Vukovar. Toth je ispričao da je kao zapovjednik 4. bojne 204. vukovarske brigade primio Damira Barnu u svoju postrojbu krajem kolovoza 1991; zadužio mu snajpersku pušku “Ansich” te ga rasporedio na osiguranje podruma s civilima koji je bio stotinjak metara udaljen od Barninog doma. “Vukovarcima je poznato da je riječ o ulici u centru grada, dakle van dosega svakodnevnih borbi koje su se vodile prsa o prsa. Početkom rujna, Barna napušta položaj, bez javljanja nadređenom zapovjedniku te stotinu starijih osoba i 21 dijete ostavlja bez zaštite, nakon čega mu se gubi svaki trag”, ispričao je Toth. Mnogi će se zapitati kako do sada taj podatak nije iznešen u javnost, niti se proveo neki postupak, no do prije nekoliko dana, kaže Toth, nije imao spoznaje da Barna ima status hrvatskog branitelja. Iznenađenje je bilo tome veće jer je status hrvatskog branitelja dodijeljen bez Tothova potpisa kao nadređenog zapovjednika. Slijedom navedenih činjenica Toth izražava zabrinutost kako takva osoba,” sklona obmanama, laži i nesavjesnosti” može obnašati važne funkcije unutar jedne državotvorne stranke kakva je HDZ. Ujedno, pita se je li Barna toliko moćan da HDZ-ova Božu Galića, župana Vukovarsko srijemske županije, naziva “šefom mafije“, a da pritom ne snosi nikakve posljedice?! Na pitanje boji li se tužbe, Toth odgovara ne, iako da je Barna naknadno  bio pripadnike neke od postrojbi HV, ali i dalje ostaje činjenica da je dotični dezerter te da je zbog svog nedjela i kukavičluka trebao biti procesuiran. Također, u slučaju spora, Toth pristaje na ispitivanje pod kontrolom poligrafa.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.