Filip Drača je išarao Tuđmanov spomenik a u školu dolazio u partizanskoj uniformi? (video)

19.01.2019. 11:21:45

Flip Drača, kojega se sumnjiči da je ispisao grafit komunističkog znakovlja srpa i čekića na nedavno postavljenom spomeniku prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, uhićen je sinoć i noć je proveo na policiji. Mladić ima 24 godine i kazneno je prijavljen za kazneno djelo oštećivanja tuđih stvari.
“Zahvaljući suradnji s građanima, a ujedno kvalitetnim i korisnim informacijama, koje je policija nakon objavljene fotografije mogućeg počinitelja na web stranici zaprimila, provedeno je i dovršeno kriminalističko istraživanje. Po završetku istog osumnjičenik je predan pritvorskom nadzorniku, a protiv njega dostavljeno je posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu”, objavili su iz policije. “Filip je pohađao Grafičku školu, na satove i maturalnu zabavu dolazio je u partizanskoj uniformi. Ispred katedrale svojedobno je pjevao “ubij popove, pasje skotove”. Pripadnik je Građanske akcije i Radničke fronte, a čest je sudionik neoliberalnih događanja i okupljanja”, navodi Večernji list prenoseći komentare s društvenih mreža koji su policiju doveli do počinitelja vandalskog čina. Drača je i dalje aktivan na Facebooku, a vlastiti je profil uskrasio raznim simbolima komunističkog totalitarizma. Među posljednjim objavama napisao je “Soroš mi je naredio da to učinim”, te “Zatražit ću za sebe smrtnu kaznu streljanjem”, a ovako opisuje svoj boravak u zatvoru: “Zaista je točno da se u bajbukani bolje jede nego na slobodi. Pajkani su mi za doručak dali paštete i kruva, ali barem sam jeo doručak”. Filip Drača otprije je poznat policiji zbog sličnih ekscesa. Osim toga, pisao je i za jedan domaći portal na kojem se uglavnom bavio temama inspiriranim komunističkim misliocima i časopisima, navodi vecernji.hr.
Godine 2014. udruga “Urbana desnica” podnijela je kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu RH u Zagrebu protiv Filipa Drače i nepoznatog počinitelja koji su na “Maršu za bračnu jednakost”, koji se održao 27. svibnja 2013.g., javno pozivali na “ubijanje popova, pasjih skotova”, navodi sloboda.hr. Dugokosi mladić (Filip Drača) daje izjavu, a drugi drži svoje lice prekriveno Darwinovom knjigom „Postanak vrsta“. U jednom trenutku nepoznati mladić čije je lice prekriveno knjigom, prekida dugokosog mladića i počinje pjevati u kameru: „Ubij popove, pasje skotove“. Tu „pjesmu“ dugokosi mladić uz smiješak podržava uz riječi: „Tako je!“. Filip Drača 2012./2013. završava Grafičku školu u Zagrebu, navodi dalje sloboda.hr. Član je Mreže antifašistkinja Zagreb i sudjeluje u njihovim akcijama. Njihov časopis “Nepokoreni grad” izlazi tri puta godišnje uz potporu Ministarstva kulture.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.