Film o Gotovini 'Časni sude, nisam kriv' premijerno prikazan u pedeset hrvatskih gradova

21.11.2013. 10:09:05

1_188622

Redateljica Nada Prkačin je izvješća, izjave, komentari i reportaže što ih je emitirala Hrvatska televizija poslagala u svoj dokumentarni uradak i svakome ponaosob nenametljivo dala misliti i odlučiti: Tko je kriv za godine koje su iza rešetaka proveli nedužni generali?

Projekcija filma „Časni sude, nisam kriv“ autorice Nade Prkačin održana je 16. studenog u pedeset hrvatskih gradova istovremeno. O čemu govori 90-ominutni dokumentarni film „Časni sude, nisam kriv“? O događajima koji su kronološki poredani - od uhićenja generala Gotovine 2005. do njegova povratka u rodne Pakoštane 2012 godine.

U njima su već viđena izvješća, izjave, komentari, reportaže što ih je emitirala Hrvatska televizija.

S vremenskim odmakom sve to dobilo je novu dimenziju o kojoj može svjedočiti svatko tko film pogleda bez obzira na to je li akter ili promatrač.

 „Časni sude, nisam kriv“ – jedino je i mogao izreći hrvatski general Ante Gotovina kada je 12. prosinca 2005. prvi put izveden pred Haški sud. To se ispostavilo kao jedina i prava istina, ali je do nje trebalo proći sedam dugih godina.Od početka suđenja 2. svibnja 2008. u sudnici Međunarodnog suda za ratne zločine bivše Jugoslavije u Den Haagu izmjenjivali su se svjedoci. Dok su trajale rasprave, pojedine nevladine udruge potpomognute dijelom domaćih medija raspirivale su hajku na branitelje. Hrvatskoj se uvjetovao ulazak u Europsku uniju traženjem kojekakvih dokaza, među kojima i nepostojećih topničkih dnevnika. Dio hrvatskih političara prijetvorno im je bio na usluzi zanemarujući svoju odgovornost prema onima koji su svojom krvlju stvorili samostalnu i međunarodno priznatu Hrvatsku. Dok su se u sudnici s autentičnim akterima ratnih zbivanja izmjenjivali lažni, nudeći neku svoju istinu, mali je hrvatski čovjek cijelo vrijeme bio uz svoje generale. Prvostupanjska presuda u travnju 2011. donijela je slobodu generalu Ivanu Čermaku, a generali Ante Gotovina i Mladen Markač dobili su 24, odnosno 18 godina zatvora. Pravda se tada činila dalekom i nedostižnom. Pa ipak, rastrzani između istine i spore pravde 16. studenog 2012. pred ekranima smo čekali drugostupanjsku presudu.

 Trenutačno oslobađanje hrvatskih generala izazvalo je opće oduševljenje i u trenutku skoro cijelu Hrvatsku diglo na noge. Zavladala je nezapamćena euforija koja je kulminirala spontanim veličanstvenim dočekom generala Ante Gotovine i Mladena Markača u Zagrebu. Takav doček na središnjem Trgu bana Josipa Jelačića hrvatska metropola nije doživjela. Slavilo se u mnogim hrvatskim gradovima. Nisu izostali ni negativni komentari na oslobađajuće presude koje su istinskim domoljubima značile konačan kraj Domovinskog rata.

Sve ovo, redateljica Nada Prkačin poslagala je u svoj dokumentarni uradak i svakome ponaosob nenametljivo dala misliti i odlučiti: Tko je kriv za godine koje su iza rešetaka proveli nedužni generali?

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.