Forum žena SDP-a: fizičko ozljeđivanje žene izjednačeno s kaznom za parkiranje

30.12.2018. 09:03:56

Iz Foruma žena SDP-a u subotu su priopćili, vezano za ozljeđivanje 19-godišnje djevojke, koju je napao 26-godišnji mladić ispred ugostiteljskog objekta u Viškovu, kako su 'zgroženi postupanjem policije' u slučaju zlostavljanja mlade žene na području Grada Rijeke. Zgroženi smo postupanjem policije u slučaju zlostavljanja mlade žene na području Grada Rijeke, osobito u svjetlu recentnog događaja u Zadru, kao i činjenice da se proteklih nekoliko dana dogodio niz slučajeva nasilja nad ženama, na koje su oni koji trebaju skrbiti o sigurnosti građanki i građana ove zemlje, ostali potpuno nesenzibilizirani, dodaje se u priopćenju. Iz Foruma žena SDP-a navode kako "udaranje glavom u asfalt okarakterizirati 'prekršajem' i nazvati ga drskim i nepristojnim ponašanjem, izjednačava taj čin s pukim prijestupom za pogrešno parkiranje". Pri tom, dodaje se u priopćenju, postoji sličnost „Riječkog slučaja“ sa slučajem „Daruvarac“ i premlačivanjem djevojke u Zadru, gdje su pojedine osobe svjedočile počinjenju nasilja i nisu poduzele ništa. "Policija je važan dionik u provedbi Istanbulske konvencije te postupci policijskih službenika i tretiranje nasilja nad ženama od strane policije nedvojbeno šalje poruku cijelom društvu", kažu iz Foruma žena SDP-a. Ocjenjuju da postupanje riječke policije i postupanje suda u Zadru pokazuje "neučinkovitost dva krucijalna državna resora za zaštitu žrtava od nasilja – policijskog i pravosudnog".  Smatraju da Vlada ne smije ignorirati neučinkovitost ovih sustava. Iz Policijske uprave promorsko-goranske ranije danas je priopćeno da je riječka policija provela kriminalističku istragu nad 26-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog naročito drskog i nepristojnog ponašanja. Mladić je osumnjičen da je 28. prosinca rano ujutaro remetio javni red i mir u ugostiteljskom objektu u Viškovu te se pritom naročito drsko i nepristojno ponašao prema četiri hrvatske državljanke, starosti od 19 do 23 godine. Također je utvrđeno da je jednu od navedenih djevojaka, 19-godišnjakinju, uz vrijeđanje naguravao i tjelesno ozljedio ispred ugostiteljskog objekta te se potom udaljio s mjesta događaja. Djevojci je pružena liječnička pomoć u KBC Rijeka gdje su joj konstatirane lakše tjelesne ozljede, a 26-godišnjaka su nakon cjelodnevne potrage sinoć u 19 sati pronašli i priveli na istraživanje policijski službenici I. policijske postaje Rijeka.  Istraživanjem je k tome utvrđeno da je u proteklih desetak godina spomenuti osumnjičenik procesuiran za počinjenje više prekršajnih i kaznenih djela. Po završetku istrage, zbog sumnje u počinjenje navedenog djela naročito drsko i nepristojno ponašanje, 26-godišnjak je prekršajno prijavljen i bit će doveden nadležnom Prekršajnom sudu, navodi se u priopćenju PU primorsko-goranske.

(Hina)

(o.a.) Tko je digao ruke za ratifikaciju Instanbulske konvencije, kako se ona provodi i na kraju je li nam ona trebala, a nasilje se ne smanjuje?

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.