(FOTO) 28. obljetnica osnutka 3. gardijske brigade "Kuna"

29.04.2019. 20:13:54

SLAVONSKI BROD, 29. travnja 2019. (Hina) -  Na 28. obljetnici osnutka 3. gardijske brigade "Kuna" u ponedjeljak u Slavonskome Brodu ministar branitelja Tomo Medved je istaknuo njezinu ulogu u obrani domovine od Vukovara do zaleđa Zadra, posebice u oslobađanju Slavonije u operaciji "Bljesak" koja se obilježava za dva dana. Ta elitna brigada sudjelovala je u obrani Hrvatske na bojištima od Vukovara do Zadra. Na svečanosti su uz pripadnike brigade i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda bili i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Mirko Šundov, brodsko-posavski župan Danijel Marušić i gradonačelnik Slavonskoga Broda Mirko Duspara. Uz svečanu akademiju, središnji dio proslave održane u Slavonskom Brodu bilo je otkrivanje spomen-obilježja u čast osnutka brigade. "28 godina od osnutka 3. gardijske brigade 'Kuna' s posebnim pijetetom sjećamo se 373 poginula i još uvijek 11 nestalih pripadnika. Izuzetan je značaj ove brigade u obrani domovine od Vukovara do zaleđa Zadra, a posebna uloga bila je u oslobađanju Slavonije u operaciji "Bljesak", koje ćemo se prisjetiti za dva dana. Na tome im i danas zahvaljujemo", rekao je ministar Medved. Na godišnjici ustroja i ratnom putu pripadnicima 3. gardijske brigade čestitao je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Mirko Šundov, koji se sa slavonskim ratnicima danas prisjetio zajedničkih ratnih akcija. "Zajedno smo bili na Maslenici. Bio sam zapovjednik 4. gardijske brigade kad je 3. gardijska brigada došla sa svojim ljudima, opremom i tehnikom i pokazala što Slavonci mogu, što zajedno Slavonci i Dalmatinci mogu učiniti u obrani i na oslobađanju svoje domovine", rekao je Šundov. Istaknuo je da su gardijske brigade bile nositelji oslobađanja Hrvatske i temelj Hrvatske vojske. "Naše poginule kolege dale su ono najvažnije, svoj život. Naša obaveza je čuvati trajnu uspomenu na njih i biti pri ruci njihovim obiteljima", rekao je Šundov. Među nazočnima je bio i predsjednik ogranka 3. gardijske brigade iz Nove Gradiške Dražen Rosi. "Okupljamo se redovito na današnji dan. To su emocije, jeza me prođe kada se prisjetim. Svi smo izranjavani. Prvo bojište nam je bilo u Tenji, a najteže je bilo u obrani Nove Gradiške na Godicama, gdje je nasuprot nama bila 5. oklopna banjolučka divizija", prisjetio se Rosi.

[slideshow_deploy id='124587']

Foto:SBOnline

Medved o povratu Perišinova MIG-a iz Austrije: Budimo strpljivi   Na upit novinara, ministar Medved komentirao je i inicijativu o povratu aviona kojim je Rudolf Perišin sletio u Austriju. "Radi se o inicijativi koja traje duži vremenski period. Budimo strpljivi i sačekajmo da se to realizira", rekao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. "MIG-ovi kojima su piloti preletjeli iz postrojba JNA na hrvatsku stranu važan su ratni simbol", rekao je načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov, dodajući kako vjeruje da će se i to realizirati. "Potpora tih aviona digla je moral i jako su nas ojačali", prisjetio se general Šundov oslobađanja Dubrovnika, akcije u kojoj su dva MIG-a prvi put bila potpora hrvatskim postrojbama.  

(Hina)

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.