[FOTO] Bayern i Njemačka u suzama, a nogometni svijet tuguje; preminuo je veliki Gerd Müller, jedan od najsmrtonosnijih strijelaca u povijesti

15.08.2021. 18:20:00

Legenda njemačke nogometne reprezentacije i minhenskog Bayerna Gerd Muller preminuo je u 76. godini. 

'Danas je svijet FC Bayerna u zastoju. Njemački rekorder po broju naslova prvaka i cijela njegova baza obožavatelja žale za Gerdom Müllerom, koji je preminuo u nedjelju rano ujutro u 75. godini života ', stoji u priopćenju na web stranici Bayerna.

Gerd Müller ušao je u povijest s Bayernom i njemačkom reprezentacijom. Zabio je nevjerojatnih 566 golova u 607 natjecateljskih utakmica za bavarski klub i postavio neviđen rekord od 365 golova u Bundesligi, sedam je puta bio i najbolji strijelac prvenstva. Za 'Elf' je u 62 nastupa postigao 68 golova. 

U 15 sezona s minhenskim klubom osvojio je četiri prvenstva i Kup Njemačke, tri Kupa prvaka (današnja Liga prvaka), jedan Kup pobjednika kupova i Interkontinentalni kup, a s reprezentacijom je bio i europski (1972.) i svjetski prvak (1974).

Prošle sezone Robert Lewandowski oborio je rekord u dresu Bayerna za koji se smatralo da je vječan. Poljak je u prvenstvu postigao 41 gol i tako nadmašio svoj učinak iz sezone 1971./72. kada je Müller 40 puta zatresao mrežu u Bundesligi.

  • Njemački nogometaš Gerd Müller

Izvor: EPA / Autor: WERNER BAUM

'Tužan, mračan dan za FC Bayern i sve njegove navijače. Gerd Müller bio je najveći napadač koji je ikada postojao - i dobra osoba, ličnost u svjetskom nogometu. Ujedinjeni smo u dubokoj tuzi s njegovom suprugom Uschi i njegovom obitelji. Bez Gerda Müllera, FC Bayern ne bi bio klub koji svi danas volimo. Njegovo ime i sjećanje živjet će vječno ', rekao je predsjednik Bayerna Herbert Hainer.

'Vijest o smrti Gerda Müllera duboko nas je pogodila. On je jedna od najvećih legendi u povijesti FC Bayerna, njegova postignuća su nenadmašna i zauvijek će biti dio velike povijesti kluba i cijelog njemačkog nogometa. Kao igrač i kao osoba, Gerd Müller je zaslužan za FC Bayern i njegov razvoj u jedan od najvećih klubova na svijetu. Gerd će zauvijek biti u našim srcima ', rekao je Oliver Kahn, izvršni direktor Bayerna.

Izvor: Tportal

Izvorni autor: Danijel Starešinčić/Foto: STAFF/EPA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.