(FOTO) Direktor Vodoopskrbe i odvodnje o poplavi u Zagrebu: ‘Sustav je bio dupkom pun, imali smo 400 poziva’

27.07.2020. 16:56:00

Marin Galijot, direktor Vodoopskrbe i odvodnje, rekao je da je u nevremenu na subotu palo gotovo 80 litara po kvadratnom metru.

“Sustav je bio dupkom pun i sva voda s Medvednice do Save došla je do glavnog odvodnog kanala i centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda”, rekao je Galijot.

Također, gradonačelnik Milan Bandić najavio je jutros nova ulaganja u sustav odvodnje, no o detaljima nije htio govoriti. Galijot je dodao da zahvaljujući kolektoru na Čulinečkoj koji je vrijedan 22 milijuna kuna i koji je završen prošle godine, nije bilo poplave u Trnavi i Sesvetama.  Istaknuo je kako su u prvoj noći poplave zaprimili 400-tinjak poziva, no da se dobar dio njih odnosio na iste lokacije. U nedjelju je bilo svega 35 poziva, rekao je Galijot.

“Do kraja ovog mjeseca pripremljena je dokumentacija koju smo pripremali devet mjeseci, za uspostavljanja nadzora upravljanja sustava odvodnje čitavoga Zagreba. Ona će mjeriti brzinu tečenja, dojavljivat će stanje crpnih stanica, rešetki, količinu vode i sve parametre koji su potrebni kako bismo sa preljevima izregulirali status voda koji teče kroz javni odvod”, dodao je. 

Galijot je rekao da je za treći stupanj otpadnih voda ishođena građevinska dozvola, a procedura za izgradnju bi trebala biti ove jeseni. Dodao je i kako se taj projekt planira financirati novcem EU fondova.

Podsjetimo, nakon što je u petak snažno nevrijeme pogodilo Zagreb, a posljedice i štete se još zbrajaju, u nedjelju je uslijedio novi val nevremena. U kratkom vremenu palo jako puno kiše što je uzrokovalo probleme na zagrebačkim prometnicama.

Izvor: narod.hr

Izvorni autor: ig/foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.