FOTO: 'GRUNULO JE KAO TRI BOMBE' U posve zdrobljenoj Alfi poginuli prijatelji, 21-godišnji ročnik HV-a i 18-godišnji nogometaš

02.11.2019. 10:25:00

Strašna tragedija zavila je u crno dvije obitelji iz sela Dragovci i Batrina, ali i cijeli ovaj kraj smješten na tromeđi Nove Gradiške, Slavonskog Broda i Požege.

U stravičnoj prometnoj nesreći koja se u četvrtak oko 21.45 sti dogodila u Dragovcima smrtno su stradali 21-godišnji Stjepan R. iz Dragovaca i njegov tri godine mlađi prijatelj Jure B. iz susjedne Batrine, dok su teške tjelesne ozljede pretrpjeli putnici u vozilu, 16-godišnjak iz Dragovaca i 19-godišnjak iz Donjeg Lipovca.

Stjepan, koji je vozio svoju Alfu Romeo, i Jure, koji je bio suvozač, na mjestu su preminuli, pri čemu su obojica ispali iz automobila, kao i ozlijeđeni 19-godišnjak, dok je najmlađi među njima ostao zarobljen u vozilu.

- Imao sam osjećaj kao da su eksplodirale tri bombe - kazao nam je Ivan Marijanović iz Dragovaca, čija je kuća odmah pokraj kuće ispred koje se dogodila ova tragedija.

- Gledali smo film “Sokol ga nije volio” kada je grunulo kao da je nešto eksplodiralo, a odmah zatim čula su se još dva strašno jako udarca. Odmah smo istrčali van i u tom mraku isprva nismo ništa vidjeli. Tek kada smo osvijetlili prostor, shvatili smo da je pred nama velika tragedija. Susjedov Mercedes bio je u kanalu, a Alfa je bila praktički potpuno zdrobljena.

Ubrzo su se skupili i ostali susjedi pa smo počeli prilaziti vozilima i tražiti ljude, a onda smo imali što vidjeti. Jedan je mladić ispao kroz vjetrobransko staklo, drugi kroz bočno, treći koji je bio na stražnjem sjedalu ležao je između auta i kuće i jaukao, kao i četvrti kojemu su se noge zaglavile ispod sjedala pa se nije mogao pomaknuti.

MUP

Dok njihovi prijatelji nisu davali znakove života, ova dvojica bili su cijelo vrijeme pri svijesti, ali prilično dezorijentirani i izgubljeni. Pitali su jedan drugoga gdje se nalaze, tko je vozio... Mi smo odmah iz kuća iznijeli deke, utoplili ih, držali za ruke, razgovarali s njima dok nisu došli Hitna pomoć i vatrogasci, koji su ih izvukli i odvezli u bolnicu. Strašno! Ne mogu vam opisati kako se loše osjećamo zbog svega što smo vidjeli, a ne možemo ni zamisliti kako je jadnim roditeljima - rekao nam je Marijanović.

Poginuli Stjepan R. ovoga je ljeta dragovoljno pristupio Hrvatskoj vojsci, a prije tri tjedna imao je prisegu u vojarni u Požegi. Inače, i otac mu je pripadnik HV-a.

Njegov tri godine mlađi prijatelj Jure, pak, živio je s obitelji u Batrini, a za njega su nam prijatelji rekli da je bio iznimno dobar nogometaš. “Naš Džeko, batrinski dijamant”, hvalili su ga prijatelji na društvenim mrežama.

MUP

Na žalost, svi njihovi životni snovi i nade prekinuti su u trenu, a njihovim obiteljima ostala je velika bol i praznina. Nesreća je, pak, bila tako tipična, kao i brojne prije nje s ovako pogubnim ishodom.

Prema policijskom izvješću, Stjepan je upravljajući Alfom u jednom trenutku uslijed nepropisne brzine prešao na suprotnu prometnu traku, sletio s kolnika u odvodni kanal i udario u betonski kolni ulaz, a zatim i u Mercedes koji je bio parkiran na kolnom ulazu te u pročelje obiteljske kuće.

MUP

Ozlijeđenim mladićima pomoć je pružena u Općoj bolnici Nova Gradiška.

Dečki su se navodno vraćali s jedne rođendanske proslave koja je bila u prostorijama, trenutno ugaslog, mjesnog Nogometnog kluba u Dragovcima.

Broj poginulih bi do kraja tjedna mogao biti i dvoznamenkast

Crnu srijedu u kojoj je na hrvatskim prometnicama poginulo šest osoba, a čak pet u samo sat vremena, nažalost, slijedi i crni vikend, pa bi broj poginulih na cestama u ovom tjednu mogao biti i dvocifren.

Smrt mladog para u izravnom sudaru u Međimurju, smrt 77-godišnjakinje, borba za život 17-godišnjakinje crna su bilanca izravnog sudara zbog neprilagođene brzine i uvjeta na cesti. U ostalim nesrećama poginula je po jedna osoba.

Nažalost, oni koji su tvrdili da bi se početni efekti strožeg zakona o sigurnosti prometa mogli brzo izgubiti, ako je suditi po ovom “crnom tjednu”, bili su u pravu. Prijetnja kaznama i punjenje policijskih izvještaja vozačima koji su zbog prebrze vožnje kažnjeni drastičnim novčanim kaznama, pa i zatvorskim, nije djelovala dovoljno upozoravajuće. Sigurnost prometa kod ovakvih tragičnih posljedica nije samo problem policije. Nije pretjerano reći da su ovakvi gubici života u prometu i problem nacionalne sigurnosti i da se nešto hitno mora mijenjati. Samo drakonske kazne očito nisu dovoljne.

Nešto se pod hitno mora poduzeti - ali što. Jer, dolazi i lošije vrijeme, a doda li se tome brzina, neiskustvo za upravljačem i neprilagođena vožnja dobivamo zastrašujuću formulu za smrt. (D. Miljuš)

Izvor: Jutarnji list

Izvorni autor: Nikola Patković/Foto: MUP/Facebook

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.