FOTO: Ministar Hasanbegović i Slavko Goldstein na promociji filma o Jasenovcu

05.04.2016. 11:28:47

SINOĆ je u Zagrebu, u kinu Europa, za publiku u Hrvatskoj premijerno prikazan film “Jasenovac -istina” redatelja i producenta Jakova Sedlara i scenarista Hrvoja Hitreca. U dokumentarnom filmu ”Jasenovac-istina” objavljeni mnogi dokumenti i dokazi kako su komunističke vlasti povećavali broj žrtava u logoru. Predočeni su i dokazi da je Jasenovac kao logor, u koji su partizani dovodili  i likvidirali “narodne neprijatelje” postojao do 1951. godine, što je doskora prešućivano. Kino dvorana je bila premala da primi sve znatiželjnike, a kamere su zabilježile da su promociji nazočili i brojni uglednici.
biskup košić, ministar hasanbegović
Biskup Vlado Košić i ministar Zlatko Hasanbegović
Najveću pažnju izazvala je nazočnost ministra kulture dr. Zlatka Hasanbegovića i njegov susret sa Slavakom Goldsteinom. I u kontekstu teme filma, ali i najnovijih sporenja oko komemoracije žrtvama Jasenovca, jer su iz Židovke zajednice u Zagrebu poručili da neće nazočiti  komemoraciji u Jasenovcu. Promociji su nazočili sisački biskup Vlado Košić, ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, episkop Hrvatske pravoslavne crkve Aleksandar i zamjenica ministra kulture Ana Lederer. Bili su tu istražitelj Udbinih zločina Roman Leljak, glumica Anja Šovagović-Despot, redateljica Irena Škorić, HRT-ova novinarka i urednica Karolina Vidović-Krišto, Vice Vukojević, dr. Josip Jurčević, dr. Zdravko Tomac, Mladi Jastreb Branko Borković i brojni drugi. Udruštvu Slavka Goldsteina bli su Drago Pilsel i Branimir Pofuk. Svi u dvorani vidjeli kako se kontroverzni Pilsel žestio na ministra Hasanbegovića i kako je ministar kulture – pogledajte u fotogaleriji – kulturno otpilio.
hasan, pilsel
Ministar dr. Zlatko Hasanbegović naljutio je Dragu Pilesela
Film je prije mjesec dana premijerno prikazan u Izraelu gdje je izazvao veliku pažnju tamošnje javnosti. Poglavito u svjetlu činjenice da je logor Jasenovac radio do 1951. godine. Nakon Izraela film je vidjela publika u Njemačkoj a nakon premijere u Zagrebu slijede promocije u ostalim hrvatskih gradovima.  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.