1993. u borbama u okolici Brčkog poginuo je François Roulet

03.01.2019. 11:16:50

FOTO Na jučerašnji dan 1993. u borbama u okolici Brčkog poginuo je François Roulet, strani dragovoljac i heroj Domovinskog rata…Dečki i ja smo došli do točke bez povratka… Dečki i ja smo došli do točke bez povratka...Bio je sa mnom u Vinkovcima gotovo dvije godine i s njim sam podijelio gomilu stvari. Umro je u borbi... Na današnji dan 1993. u borbama u okolici Brčkog poginuo je François Roulet, strani dragovoljac i heroj Domovinskog rata… Ovaj Francuz rođen 1961. godine, došao je početkom Domovinskog rata u Hrvatsku te se u redovima Hrvatske vojske istaknuo na bojišnicama istočne Slavonije. Kada je počeo rat u BiH, odlazi u Bosansku posavinu gdje se priključuje 108. brigadi HVO-a Ravne-Brčko. Na današnji dan 1993. poginuo je pri izvođenju akcije duboko u neprijateljskom teritoriju zapadno od Brčkog. Njegov suborac i prijatelj Gaston Besson svoju knjigu “Život na meti” završio je upravo sa sjećanjem na Françoisa:
Sprovod Françoisa Rouleta-foto-Facebook
  “Posljednji prijatelj kojega sam pokopao bio je François. Bio je sa mnom u Vinkovcima gotovo dvije godine i s njim sam podijelio gomilu stvari. Umro je u borbi. Njegov me sprovod obilježio. Pokopao sam ga, ali nisam mogao biti tužan. On je bio mrtav, a mi ćemo svi umrijeti. U dubini duše znao sam da sam imao sreću što sam se izvukao, ali to nisam prihvaćao.
Nastavak života bio je za mene svojevrsno odustajanje u trenutku kad sam već došao do određenog stupnja tuge i boli. Život je svojevrsna mediokritetska dužnost. François je pokopan u jednom seocetu u Slavoniji. Volio bih najviše da sam mogao plakati ili veseliti se na njegovom sprovodu. No, nije bilo ničega. Samo praznina. Nagnuo sam se nad njegov grob i rekao mu: “Ciao.” Okrenuo sam mu leđa i otišao. Dečki i ja smo došli do točke bez povratka. Kako sam već rekao, ljudi koji su prošli rat trebaju svojevrsnu sankciju ili kaznu kako bi završili s ratom i sa samima sobom. Čekao sam taj svevišnji sud… čekao sam i još uvijek čekam u društvu svojih mrtvih.”  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.