FOTO Obilježena 28. obljetnica osnutka ratne 3. Gardijske brigade „Kune”…

28.04.2019. 20:34:01

Tijekom Domovinskog rata poginulo je 367 njezinih pripadnika, 1088 je ranjeno a 17 se smatraju nestalima...

Hrvatska 3. gardijska brigada “Kune” ustrojena je 29. travnja 1991. godine u Vinkovcima. Jedna je od najelitnijih hrvatskih ratnih brigada iz obrambenog Domovinskog rata… Početkom velikosrpske pobune brigada u suradnji sa snagama MUP-a, nastoji uspostaviti red i zakonitost na području Slavonije i Baranje. Tijekom 1991. godine na području gradaOsijeka brigada je uključena u mnoge akcije u cilju obrane suvereniteta Republike Hrvatske. U obrani grada Osijeka angažirana je snagama jačine jedne pješačke bojne (Bijelo Brdo, Ivanovac, Erdut, Sarvaš, Dalj, Laslovo, Tenja) i malobrojnim topničkim postrojbama, topnička bitnica B-1 topova(tri topa), minobacači 120 mm (tri), topnička bitnica H122D30 haubice (tri komada), bitnica 130mm topova popularno nazvana “DEBELA BERTA”(dvakomada). U obrani Vinkovaca ključnu ulogu odigrale su postrojbe u obrani sela Nuštar, u kojoj brigada sudjeluje sa jednom pješačkom bojnom. Tijekom Domovinskog rata poginulo je 367 njezinih pripadnika, 1088 je ranjeno a 17 se smatraju nestalima.

Uz paljenje svijeća i polaganje vijenaca kod spomen obilježja u osječkom sveučilišnom kampusu obilježena je 28. obljetnica osnutka 3. Gardijske brigade „Kune” …

Među elitnim brigadama hrvatske vojske nastalima početkom velikosrpske agresije je i 3. gardijska brigada „Kune“. Osnovana je 29. travnja 1991. u Vinkovcima iz specijalnih postrojba Ministarstva unutarnjih poslova. Formirane su bojne u Osijeku, Vinkovcima, Vukovaru, Slavonskom Brodu i Đakovu, a doprinos brigade u Domovinskom ratu ističe posljednji zapovjednik, umirovljeni brigadir Marko Leko: „Sigurno je jedno, da je 3. brigada, što pokazuje brojka od 380 poginulih i nestalih, te 1080 ranjenih bila tamo gdje su se vodile najteže borbe. Zasluge ili doprinos brigade u stvaranju Republike Hrvatske mogu istaknuti riječima kako je to uvijek “malo”, uvijek smo mogli više, jer koliko smo mogli toliko smo u tom trenutku ostvarili”, dodaje Leko. U suradnji sa snagama MUP-  brigada je na početku nastojala uspostaviti red i zakonitost u Slavoniji i Baranji. U drugoj polovini 1991. njezini su pripadnici najvećim dijelom branili Osijek čuvajući položaje u Bijelom Brdu, Ivanovcu, Erdutu, Sarvašu, Dalju, Laslovu i Tenji. Sudjelovali su u obrani Vinkovaca, a ključnu su ulogu odigrali u obrani Nuštra, inače zadnjoj liniji prema tada opkoljenom Vukovaru. U samom Vukovaru cijelo je vrijeme u obrani sudjelovala vukovarska bojna 3. brigade koja je pretrpjela teške gubitke, ali su njezini pripadnici u gradu heroju ostali do samoga kraja. Tjedan dana prije okupacije Vukovara cijela je 3. brigada sudjelovala u posljednjem pokušaju proboja okruženja prema izmučenom Vukovaru. Tijekom 1992. pripadnici 3. gardijske brigade raspoređeni su na potezu Borinci – Vinkovci – Nuštar, gdje su ostali do svibnja 1992., nakon čega su ratovali u bosanskoj Posavini. Neposredno nakon operacije Maslenica taktička grupa 3. brigade zračnim je desantom zaustavila i obranila zadarsko zaleđe od neprijateljskog protuudara. U operaciji Bljesak, kojom je oslobođen okupirani dio zapadne Slavonije, Kune su vodile istočni pravac napada, a njezini tada već visoko obučeni pripadnici prvi su ušli u Okučane. Tri mjeseca poslije, za vrijeme akcije Oluja, 3. brigada sudjelovala je u operaciji Zid zbog mogućeg prodora neprijateljskih snaga iz smjera istoka.

POGLEDAJTE FOTO sa 26. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade „Kune“

M.M./Braniteljski-portal.com

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.