FOTO: Ovo su vojni eksponati na otvorenom koji su izloženi na bjelovarskoj Barutani

23.06.2022. 14:27:00

Nakon što su nedavno na Spomen područje Barutana u Bjelovaru stigli novi vojni eksponati o čemu smo pisali ovdje, prošetali smo prostorom i razgledali vojna vozila i naoružanje koje je nekoć bilo u uporabi.

–U ovom trenutku na Barutani imamo ukupno 12 eksponata – kaže Marin Sabolović, predsjednik Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije koje je postavilo eksponate i vodi stalni muzejski postav Operativne zone i Zbornog područja Bjelovar.

Na barutani se tako nalazi Tenk T55, prvi poslijeratni sovjetski tenk i prvi tenk koji je osposobljen za borbena djelovanja u nuklearnim uvjetima, potom tu je i borbeno vozilo pješaštva proizvedeno u bivšoj Jugoslaviji BVP M–80 te sovjetski topnički traktor iz doba hladnog rata ATS–59 koji je stigao u posljednjem valu nabavke vozila.

Na Barutani je izložena i sovjetska teška strojnica KPV 14.7/4, jugoslavenski samovozni protuzračni top PZO top 20/3, zatim čehoslovački samohodni protuzračni top Praga 30/2, teška haubica M115 203 mm te tri vozila, Fiat Campagnola AR55, Land Rover 109, Land Rover 110. Inače, Muzej OZ i ZP Bjelovar koji se ondje također nalazi otvoren je za posjetitelje srijedom, četvrtkom i petkom od 18 do 20 sati. Svakako vrijedi pogledati. (ika)

Izvor: Bjelovar.live

Izvorni autor: ika/Foto: snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.