FOTO: Pozdravni prelet “Krila Oluje” i “Red Arowsa” iznad Zadra…

01.06.2019. 13:53:58

Tom prigodom, satnik Belančić kazao je kako su "Krila Oluje" dočekali jednu od najpoznatijih svjetskih akrobatskih grupa "Red Arrows"...

Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje” i akrobatska grupa Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske RAF (Royal Air Force) “Red Arrows” izveli su u petak, 31. svibnja 2019. pozdravni prelet iznad zadarskog kanala u sklopu drugog ovogodišnjeg posjeta “Red Arrowsa” “Krilima Oluje”… Jedinstvenu formaciju od ukupno 16 aviona (6 hrvatskih Pilatusa PC-9M i 10 britanskih aviona BAE HAWK T-1) predvodio je vođa “Krila Oluje” satnik Darko Belančić. Tom prigodom, satnik Belančić kazao je kako su “Krila Oluje” dočekali jednu od najpoznatijih svjetskih akrobatskih grupa iznad Biograda na moru, gdje su i formirali zajedničku formaciju i izvršili prelet do baze u Zemuniku. “Naše drage kolege i prijatelje ovoga puta dočekali smo i pozdravili u zraku iznad hrvatske obale. Uživali smo u preletu i  impresivnoj slici zajedničkog preleta punog sastava hrvatske i britanske akrobatske grupe na nebu od Biograda na moru pa sve do Zadra, a ovakav prelet po prvi puta je organiziran u Hrvatskoj. Za sve nas ovo je bilo jedno novo iskustvo, a primili smo i zahvalu cijelog tima “Red Arrowsa” koji su bili oduševljeni dočekom i zajedničkim letom”, iznio je satnik Belančić. Pozdravni prelet Ovo je četvrti dolazak “Red Arrowsa” u 93. zrakoplovnu bazu u Zemuniku, koja im je ovoga puta jedna od postaja na njihovom povratku iz baze Tanagra u Grčkoj, gdje su uspješno završili jednomjesečne pripreme za sezonu nastupa u 2019., u kojoj ih  čekaju brojni nastupi u Ujedinjenoj Kraljevini, europskim zemljama te Sjevernoj Americi. “Red Arrowsi” su osnovani 1965. godine i do sada su nastupili gotovo 4900 puta u 57 zemalja svijeta. Puni program nastupa sadrži oko 25 manevara i traje oko 25 minuta. “Red Arrows” su prepoznatljivi i poznati po svojim dinamičnim i atraktivnim manevrima popraćenim bojama zastave Ujedinjene Kraljevine, a nastupe izvodi devet pilota koji lete na britanskom avionu BAE HAWK T-1. Vođa akrobatske grupe “Red Arrows” za sezonu 2019. je bojnik Martin Pert.
Foto: HRZ / R. Ribarić; M. Karačić; RAF “Red Arrows”
Tom prigodom, satnik Belančić kazao je kako su “Krila Oluje” dočekali jednu od najpoznatijih svjetskih akrobatskih grupa “Red Arrows”…pri.općio je MORH-VIŠE-FOTO-OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.