[FOTO] Priprema li se Afganistan za građanski rat? Anti-talibanske snage okupirale su tri okruga na sjeveru zemlje

22.08.2021. 17:07:00

Snage koje se bore protiv talibana na sjeveru Afganistana objavile su u subotu da su okupirale tri okruga u blizini doline Panjshir gdje su se okupili ostaci vladinih snaga i drugih milicija. 

Ministar obrane Bismilah Mohamadi , koji je obećao borbu protiv talibana, objavio je na Twitteru da su okupirali okruge Deh Saleh, Bano i Pul-Hesar u susjednoj pokrajini Baghlan sjeverno od Panjshira.

Bismillah Mohammadi

Bismillah Mohammadi

Izvor: EPA / Autor: LUKAS COCH

Nije poznato koje su snage bile uključene, ali vijesti sugeriraju da još uvijek postoji sporadičan otpor talibanima, koji su u samo tjedan dana preuzeli kontrolu nad svim većim gradovima u zemlji. 

Bivši potpredsjednik Amrulah Saleh i Ahmad Masood , sin bivšeg zapovjednika mudžahedina koji se borio protiv Sovjeta, Ahmad Shah Masood , obećali su da će se boriti protiv talibana Panjshir, odakle su i Sovjeti i Talibani potisnuti 1980 -ih i 1990 -ih. 

Ahmad Masud

Ahmad Masud

Izvor: Profimedia / Autor: Ahmad SAHEL ARMAN / AFP / Profimedia

Ljudi bliski Masoodu rekli su da se u dolini okupilo više od 6.000 boraca, ostataka vojske i specijalnih snaga, kao i lokalnih milicija. Imaju nekoliko helikoptera i vojnih vozila te su popravili neka oklopna vozila koja su ostavili Sovjeti. 

Talibani do sada nisu pokušali ući u dolinu koja je još uvijek puna ostataka sovjetskih oklopnih vozila uništenih u borbama prije više od 30 godina.

  • No, zapadni diplomati i drugi promatrači skeptični su u pogledu sposobnosti ovih boraca da organiziraju učinkovit otpor talibanima s obzirom na nedostatak vanjske potpore.

Izvor: Tportal

Izvorni autor: M. Šu/Foto: Ahmad SAHEL ARMAN / AFP / Profimedia

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.