(FOTO) Sindikati se podijelili: Učitelji neće dobiti povišicu ove godine, liječnici odbili ponudu Vlade

27.05.2020. 15:33:00

Sindikati zaposlenih u zdravstvu odbili su u srijedu potpisati dodatak temeljnom kolektivnom ugovoru i izrazili razočarenje Vladinom ponudom, naglasivši da ne mogu pristati na uskraćivanje prava svojih radnika, zaslužnih za otvaranje ekonomije, granica i turističke sezone.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u srijedu kako su sa sindikatima javih službi postigli dogovor o dodatku temeljnom kolektivnom ugovoru te o isplati regresa na račune građana, a ne putem cro-kartice.

“Većina sindikata se izjasnila da će prihvatiti vladin dodatak. Mi smo se izjasnili da ne prihvaćamo. Liječnički sindikat, strukovni sindikat medicinskih sestara, samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, sindikat Preporod, i dio državnih službenika, izjasnili smo se da nismo spremni potpisati takav dodatak”, rekla je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Ćaić, javlja RTL.

Dodala je kako ne mogu pristati ni na kakvo uskraćivanje prava koja su ranije dogovorena. “Posebno želim upozoriti da je Vlada u potpunosti zaboravila na nas u zdravstvu, zaboravili su da smo mi ti koji su stvorili uvjete za otvaranje ekonomije, otvaranje granica, i kakvu takvu turističku sezonu”, istaknula je Čulinović Ćaić.

Predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara Anica Prašnjak kazala je kako je razočarana da je bila pozvana za stol da bi se nečega odrekla. “Duboko smo razočarani ovim činom. Medicinske sestre i tehničari ne žele potpisati, ne žele nikakvo odricanje. Tražili smo da nas se nagradi, a ne tako da nam se nešto oduzme”, poručila je Prašnjak.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak naglasio je da je ovaj postupak vlade neprihvatljiv, i da su članovi sindikata odlučili kako to neće prihvatiti.

Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić rekao je kako je njegov sindikat jedini sindikat obrazovanja koji je odbio ponudu Vlade. “Reprezentativnih sindikata javnih službi ima 11, šest sindikata nije prihvatilo ponudu, pet ih je prihvatilo. Prema zakonu o reprezentativnosti, to je negdje granično, dovoljno da bude prihvaćeno. Trebalo bi razmisliti da se napokon promijeni taj zakon”, objasnio je Stipić.

Kazao je kako je Vlada odustala od cro-kartica, koje neće biti dio dodatka dva ugovoru, a svim radnicima će se regres isplatiti kao i do sada. “To će se odnositi na sve nas, ne možemo na to utjecati, mi smo svoju volju iskazali, Zakon o reprezentativnosti je presudio da radnici neće dobiti ono na što imaju pravo”, zaključio je Stipić.

Sindikati obrazovanja i državnih službi prihvatili ponudu Vlade

Sindikati zaposlenih u obrazovanju i državnim službama prihvatili su u srijedu prijedlog Vlade o dodatku temeljnom kolektivnom ugovoru, naglasivši kako se radi o odgovornosti i solidarnosti te su ispregovarali i isplatu regresa u novcu.

“Pet sindikata javnih službi, koji ukupno okupljaju 55 svih članova koji rade u javnim službama, prihvatilo je ponudu Vlade o sklapanju dodatka dva temeljnog kolektivnog ugovora”, rekao je novinarima predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

Dodao je kako su na pregovorima uspjeli otkloniti i još jednu zapreku koja se tiče isplate regresa putem cro-kartice, od koje je Vlada odustala.

“Razlozi su odgovorni. Jedino čega su se zaposleni u javnim službama odrekli to je da nema povećanja osnovice plaće. Osnovica će rasti 2021. godine onako kako smo dogovorili”, objasnio je Mihalinec. Istaknuo je da se prihvaćanje ponude može shvatiti kao jasna poruka da su obje strane dobro odvagale svoje postupke i da je prevladao razum. “Odricanje od povećanja je znak solidarnosti prema svim zaposlenima i građanima”, kaže Mihalinec.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem izvijestila je da je u anketi njenoj sindikata sudjelovala 761 podružnica te se 88 posto članova izjasnilo da prihvaća ponudu Vlade, a 11 posto je bilo protiv. “Najveći kamen spoticanja je bila cro-kartica, no danas smo jasno detektirali probleme te je na moje inzistiranje zatraženo da dođe do isplate regresa što je Vlada uvažila”, naglasila je Šprem.

Predsjednik Sindikata hrvatske policije Dubravko Jagić kazao je kako će novu ponudu Vlade, koja im je “daleko prihvatljivija od prošle”, staviti pred članove da odluče te će u petak znati rezultate. “Ne dira se regres, i neće biti cro-kartice, bit će isplaćeno na tekuće račune naših članova. Ne dira se božićnica za sada, ima vremena za pregovore na jesen. Nećemo se odreći božićnice”, zaključio je Jagić.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: ig/Foto: Daniel Kasap

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.