FOTO Vodostaj raste, u Podunavlju sve NAPETIJE

12.06.2013. 09:29:47

Stanje u Podunavlju iz sata u sat je sve napetije, a vodeni val sve se više bliži vrhuncu, kako voda nadire iz Mađarske u Hrvatsku. Vodostaj Dunava u Batini jutros u 8 sati mjerio je 755 centimetra i u stalnom je porastu. Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava, a izvanredno se stanje obično proglašava ako voda prijeđe 800 cm. >> Vukovar zbog poplava ostaje bez javne rasvjete, osječki Zoološki vrt spreman za evakuaciju! Jučer je direktor Hrvatskih voda, Ivica Plišić, istaknuo kako postoji mogućnost da se proglasi izvanredno stanje i kod rastućeg vodostaja već na 750 cm. Voda je u Batini već došla do obiteljskih kuća, ali podzemnim putem pa su se jučer ulagali napori u njezino ispumpavanje nazad u Dunav. Vodostaj rijeke Drave u Osijeku isto tako je u stalnom porastu i trenutno iznosi 459 centimetara, a na snazi su redovne mjere obrane od poplave. U Vukovaru Dunav isto tako raste, no jutros je u sat vremena uspio čak i pasti. Naime, u 6 sati ujutro izmjeren je vodostaj od 622 centimetra, da bi u 7 sati pao na 614 cm te opet porastao na 617 cm u 8 sati. Izvanredne mjere obrane od poplave u Vukovaru nastupaju kad vodostaj dosegne 630 centimetara. Plovidba Dunavom je zabranjena zbog visokih vodostaja, a jučer je jedan riječni kruzer na putu od Crnog mora do Budimpešte morao pristati u vukovarsku luku, gdje bi zbog stanja s poplavama mogao ostati i do dva iduća tjedna. Putnici s tog kruzera prebačeni su do najbližih aerodroma, odakle su nastavili put dalje. Plišić je jučer rekao kako je stanje pripreme obrane od poplave 'odlično' te da ne očekuje da će Hrvatsku pogoditi nepogoda kakva je snašla Njemačku i Mađarsku. 'Velike količine vode stižu, no naši nasipi su napravljeni i za metar više od povijesnih maksimuma Dunava pa na čvrstim nasipima ne bi trebalo biti problema, ali mogući su lokalni problemi uzrokovani podzemnim vodama, punjenjem bunara, zaobalnim vodama što će se rješavati kada bude aktualno i za to smo pripremljeni', istaknuo je još Plišić. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE [slideshow_deploy id='4625']

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.