Frontex: 134.000 ilegalnih migranata ušlo je 2021. u EU, čak 61 posto više nego prošle godine

17.10.2021. 08:41:00

Statističko izvješće još ne uzima u obzir predviđeni masovni val afganistanskih migranata koji će doći. 

Europska Agencija za graničnu i obalnu stražu, također poznata kao Frontex, upozorila je na stalni porast broja ilegalnih migranata koji ulaze u Europsku uniju. Ističu kako je broj stranaca koji su do sada ilegalno ušli u blok 2021. godine veći za 61 posto u odnosu na prošlu godinu, donosi RMX

Govoreći prošlog tjedna na parlamentarnom odboru u Schengenu, izvršni direktor Frontexa Fabrice Leggeri rekao je birokratima u EU-u da je njegova agencija svjedočila naglom i uznemirujućem porastu ilegalnih ulazaka u Uniju ove godine, dodajući da se broj ilegalnih migranata koji su uspjeli ući u Italiju u 2021. gotovo udvostručio u odnosu na prošlu godinu, izvijestile su milanske novine Il Giornale. 

“Godine 2021. 134 000 stranaca ušlo je u EU tajno, 68 posto više nego 2020.”, rekao je Leggeri, istaknuvši da je najveći porast ilegalnih dolazaka zabilježen duž sredozemne obale.

“U središnjem Mediteranu, koji posebno pogađa Italiju, od početka godine smo zabilježili porast iskrcavanja na kopno za 87 posto”, nastavio je Leggeri, dodajući: “Dolasci iz Libije i Tunisa udvostručili su se. Zabilježili smo 48.000 ilegalnih ulazaka. ”

Južno mediteransko krilo Europske unije nije jedina regija koja je ove godine doživjela dramatičan porast u dolasku ilegalnih migranata. Sličan porast zabilježen je i na istočnom rubu EU-a.

U priopćenju za javnost objavljenom prošlog tjedna, granična Agencija navodi da je izvršni direktor Leggeri posjetio poljsku granicu s Bjelorusijom kako bi “pregledao odgovor zemlje na trenutnu situaciju na njezinoj granici”.

“Izvršni direktor Leggeri pregledao je operacije koje je provela poljska granična straža i bio je impresioniran poduzetim mjerama u zaštiti granice”, navodi se u priopćenju.

Kako je Remix News već izvijestio, u posljednjih nekoliko mjeseci bujice ilegalnih migranata preplavile su bjelorusku granicu u Poljsku, Litvu i Latviju. Nalet ilegalnih migranata – što je rezultiralo time da je poljska vlada proglasila izvanredno stanje – počeo je nakon što je bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko obećao da će se osvetiti ekonomskim sankcijama koje je uvela Europska unija preplavljujući EU migrantima.

Iako je EU i dalje zabrinuta da bi se u budućnosti mogao dogoditi novi val migracije iz Afganistana, još je rano za reći hoće li se to doista i dogoditi, priznao je Leggeri.

“Vrlo smo oprezni jer znamo da su Afganistanci vrlo brojni u Iranu, Pakistanu i Turskoj, a ti bi milijuni ljudi mogli doći u iskušenje da dođu u Europsku uniju jer se više ne mogu vratiti u Afganistan”, rekao je Leggeri navodeći i moguću opasnost da teroristi koriste migracijske tokove za infiltraciju u EU i to ne treba podcijeniti.

“Broj potencijalnih terorista koji koriste migracijske tokove brojčano je ograničen, ali sama činjenica da postoji – ozbiljna je prijetnja”, rekao je.

Drugi vide migraciju kao potencijalnog trojanskog konja i za teroriste. Ranije ovog mjeseca Češki centar za istraživanje terorizma (CVT) objavio je izvješće u kojem se češka vlada poziva da odbaci migracije muslimana, posebno iz regije u Afganistanu i okolici.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Narod.hr/ Foto: snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.