GDJE JE VIDJELA CENZURU? Nakon nastupa kod Stankovića, Pupovčeva supruga napala HRT

26.09.2018. 19:15:16

SLAVICA LUKIĆ ŽALI SE NA CENZURU HND je na konferenciji za novinare održanoj zbog izvanrednog otkaza koji je HRT uručio novinaru i uredniku Hrvoju Zovku, vrlo oštro osudilo taj postupak smatrajući ga „ozbiljnim ugrožavanjem uredničkih i novinarskih sloboda”. Napad na HRT Slavica Lukić, potpredsjednica HND-a i supruga Milorada Pupovca, tom je prigodom  kazala da su „redakcije Hrvatske radiotelevizije redakcije u kojima vlada profesionalna apatija, strah od otkaza i egzistencijalna ucjena”. Izjavila je i kako je šutnja i ušutkivanje novinara ”dugogodišnja praksa Hrvatske radiotelevizije”, podsjetivši na brojne primjere opomena pred otkaz ili davanja otkaza istaknutim novinarima HRT-a. Ukazala je i na praksu medijskih kuća kojima se kažnjavaju novinari koji se usude javno upozoriti na pritiske u svojim redakcijama, te da bi se to trebalo regulirati odnosno ugraditi u odredbe novog zakona o medijima. ”Apeliram da se kod donošenja Zakona o medijima ugradi odredba koja će reći da novinar ne samo da ima pravo, nego i dužnost upozoriti da je izložen pritiscima i cenzuri”, kazala je Lukić. Kritika možda i stoji, ali… Može biti da zaključak Slavice Lukić i nije sasvim neosnovan, no teško je ne primjetiti kako je ona posljednja osoba koja bi se trebala žaliti na „cenzure i pritiske” na Prisavlju, obzirom da je Milorad Pupovac netom prije tiskovne konferencije HND-a, bio gost najgledanije emisije u najgledanijem terminu HRT-a, “Nu2”. Upravo njegovo gostovanje sa svim onim što je javno izrekao i zaključio pred cjelokupnom nacijom, briše sve ono što je Lukić izrekla jer Pupovčevo gostovanje kod Stankovića bio je pravi “vatromet demokracije” u kojem nije bilo govora u bilo kakvom ušutkivanju ili cenzuri. U toj emisiji Milorad Pupovac je, između ostalog, izbjegao osuditi Vučićev govor u kojem je Hrvatsku nazvao ustaškom zemljom: “Kada bi svi u Hrvatskoj imali drukčiji odnos prema činjenici da je iz Hrvatske protijerano 250 tisuća do 300 tisuća Srba od 1991. do 1995., kada se ne bi pravili da se to nije dogodilo, ili da se dogodilo, ali krivicom onih koji su otišli, onda bi moj odgovor bio puno jednostavniji”, zamutio je Pupovac vodu pred svima, u jednom od prisavskih studia HRT-a, u kojem se cenzura koju spominje Slavica Lukić nije mogla vidjeti – niti u tragovima

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.