General Ante Gotovina uhićen je prije točno devet godina na Kanarskim otocima (VIDEO)

07.12.2014. 15:36:06

Gotovina je 16. studenoga 2012. drugostupanjskom (pravomoćnom) presudom oslobođen optužbi i pušten na slobodu. Međunarodni sud za ratne zločine na području bivše Jugoslavije 2001. je godine u Haagu podigao optužnicu protiv generala Ante Gotovine. Optužba ga je teretila za planiranje etničkoga čišćenja i ratne zločine. Optužnicu je Gotovina odbio primiti pa je od podizanja optužnice do uhićenja bio u bijegu na nepoznatom prebivalištu. Nakon niza godina skrivanja, uhićen je na Kanarskim otocima u Španjolskoj 7. prosinca 2005. godine. Na Haaškom je sudu suđenje Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku počelo 11. ožujka 2008. godine. Na svojim prvim pojavljivanjima pred Haaškim sudom izjavili su da se ne osjećaju krivima. Sud je nepravomoćnom odlukom u prvostupanjskom procesu 15. travnja 2011. krivim proglasio Antu Gotovinu kao sudionika udruženog zločinačkog pothvata. Optužen je tako za djela progona, deportacije, pljačke, razaranja, ubojstva, nečovječna djela i okrutno postupanje, a oslobođen je odgovornosti za prisilno premještanje. Osuđivali su ga na kaznu u trajanju od 24 godine zatvora. Gotovina je 16. studenoga 2012. drugostupanjskom (pravomoćnom) presudom oslobođen optužbi i pušten na slobodu.  
  • Autor: T. Pšenko
  • Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Izvorni članak možete pogledati OVDJE  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.