'Generalski zbor trebao se jasno očitovati i biti tamo gdje su branitelji'.

06.10.2018. 09:40:55

Admiral Lošo, član Hrvatskog generalskog zbora, za Direktno progovorio o situaciji s prosvjedom u Vukovaru

Komentirao je raskol u njegovoj udruzi zbog prosvjeda u Vukovaru jer je vodstvo Generalskog zbora odlučilo da neće službeno podržati prosvjed i organizirano u njemu sudjelovati zbog čega je general Željko Sačić dao neopozivu ostavku na mjesto u Upravnom odboru HGZ-a poručivši im kako su 'okrenuli leđa hrvatskoj žrtvi'. Admiral Domazet-Lošo smatra kako  od 2000. godine sve hrvatske vlade sudjeluju u nečemu što se može nazvati izjednačavanje krivnje odnosno ne protive se tezi da je na prostoru bivše Jugoslavije bio građanski rat. "Dopuštali su da se u medijima neprekidno naglašavaju procesuiranja o žrtvama s hrvatske strane, iako je Domovinski rat, podsjećam, najčistiji u povijesti ratovanja sa stajališta vojnog umijeća kao i operacija Oluja u kojoj je primijenjena najviša etika ratovanja jer smo spasili ljudske živote planski ostavljajući koridore za izlaz i povlačenje. Sve je kristalno jasno. Znamo tko je bio agresor koji je htio etnički očišćenu veliku Srbiju i simbol tih stradanja Hrvata u Domovinskom ratu je Vukovar odnosno stratište zvano Ovčara", navodi naš sugovornik. Ističe da je zbog pritiska Međunarodne zajednice Hrvatska pristala na aboliciju, što je i posve ispravno, jer je hrvatska politika htjela na miran način reintegrirati svoja područja. No, nakon toga, umjesto da je funkcionirala pravna država, hrvatske su politike od 2000. godine pustile da glavnu igru u medijskom prostoru vode 'opskurne udruge i pojedinci' koji su sve ove godine kreirali izokrenutu sliku o Domovinskom ratu, napominje Domazet-Lošo koji smatra očekivanim i logičnim što je nakon svega došlo do eskalacije zbog nečinjenja u procesuiranju ratnih zločina.

Lošo: Glavni politikant premijer Plenković

"Vukovarski žitelji koji su prošli strahote rata moraju se i danas svakodnevno suočavati sa svojim ubojicama i silovateljima, a neki od njih još obnašaju i određene visoke dužnosti u policiji i u županiji", kaže admiral koji reakciju aktualne vlasti na najavljeni prosvjed u Vukovaru smatra običnim politikanstvom, a najvećim politikantom premijera Plenkovića jer 'politizira na istraživanju hrvatskih žrtava'. "Kada su se već pokrenuli branitelji kojima je to i moralna obveza onda su se pojavile razne SMS afere i 'atentat' na Milorada Pupovca", upozorava admiral Lošo i podsjeća da je tek prošle godine pokrenuta istraga za Ovčaru. "Istražitelj koji je vodio istragu maknut je iz razloga što je  došao do podataka da oni koji su ubijali na Ovčari ali i drugdje 'vuku' prema Pupovcu i njegovom SDSS-u", ističe. "U cijelom tom kontekstu očito je došlo do različitih pogleda unutar Hrvatskog generalskog zbora i jedan se dio na čelu s generalom Miljavcem priklonio stavu koji zastupa premijer Plenković, dok drugi traže da se pitanje zločina i procesuiranja već jednom raščisti", analizira naš sugovornik koji osobno nije nazočio dramatičnoj sjednici Upravnog odbora Generalskog zbora na kojoj je došlo do raskola među generalima.

Razumljiv čin generala Sačića

Komentiravši istup i ostavku generala Sačića, admiral Lošo je istaknuo kako ga razumije jer je prošao razne haške i hrvatske istrage i bio u istražnom zatvoru, iako nevin. "I naravno da mu sve to teško pada kao i ova situacija s Vukovarom i zato je tako reagirao.  Da je gospodin Plenković htio rješenje razgovarao bi sa svim generalima, a ne zvao samo one za koje je znao da će mu dati potporu i tako sudjelovati u politizaciji cijelog slučaja koju provodi predsjednik Vlade", uvjeren je admiral. Istaknuvši kako podjela prije svega šteti Generalskom zboru koji mora biti jedinstven i čvrst u stavovima, admiral Lošo je na naše izravno pitanje o tome jesu li generali trebali podržati prosvjed odgovorio kako 'vojska ne može biti bez generala' odnosno da se 'Generalski zbor trebao jasno očitovati i biti tamo gdje su branitelji'. Samo obrazloženje generala Miljavca oko nepodržavanja prosvjeda nije htio posebno komentirati, jedino je rekao da bi volio da do njega nije niti došlo. O prosvjedu u Vukovaru 'zbog šutnje hrvatskih institucija' rekao je kako je pitanje čime će on rezultirati jer prosvjedi i skupovi u pravilu ne rješavaju probleme. "Kada energija nakon okupljanja splasne, Vlada će nastaviti istu politiku jer su joj neophodni glasovi Pupovca i SDSS-a kako bi imala većinu", jasan je bio naš sugovornik. Daniela Dujmović Ojvan / Direktno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.