Glavni svjedok protiv Gotovine najizgledniji kandidat za ministra obrane

03.11.2015. 21:17:54

Andrew Leslie je jedan od svjedoka protiv dvojice hrvatskih generala u Haagu te tvorac teze da su Hrvati prekomjerno granatirali Knin 1995. godine. Umirovljeni general kanadske vojske Andrew Leslie koji je nakon operacije Oluja tvrdio da su Hrvati neselektivno granatirali Knin te bio jedan od svjedoka protiv generala Ante Gotovine na sudu u Haagu, najizgledniji je kandidat za mjesto ministra obrane u Vladi novog kanadskog premijera Justina Trudeaua. Prema službenoj biografiji, Andrew Leslie je visoko odlikovan časnik s briljantnom karijerom, no za Hrvatsku je kontroverzno razdoblje od 90 dana tijekom 1995. godine kada je Leslie kao zamjenik zapovjednika UNCRO-a i zapovjednik Sektora jug boravio u Kinu prije i nakon Oluje. Nakon operacije Oluja i oslobođenja Knina, Leslie je medijima tvrdio da su Hrvati neselektivno granatirali Knin, a dvije godine poslije iznio je i teške optužbe protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Ivana Čermaka. Rekao je istražiteljima Tužiteljstva Međunarodnog suda u Haagu da su Hrvati „Knin gađali bez razloga jer su, danima prije Oluje, svi vojnici otišli na prve linije fronte”, te da je u granatiranju Knina poginulo između 10 i 20 tisuća civila, piše jutarnji.hr. U Haagu je Leslie i svjedočio protiv dvojice hrvatskih generala, no tijekom ispitivanja odvjetnika Ante Gotovine, kanadski general nije bio više siguran u svoje tvrdnje pa nije znao kojim su oružjem Hrvati granatirali Knin te nije mogao potvrditi svoje ranije tvrdnje da je HV na Knin ispalila 30 tisuća granata.
Andrew Leslie

Andrew Leslie

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.