Gledajte sučeljavanje na RTL-u u 20 sati: Bit će dosta treme, svatko se svakoga boji

22.06.2020. 17:56:00

Na RTL-u od 20 sati gledajte prvu u nizu emisija sučeljavanja kandidata. Krećemo s II. jedinicom iz koje ćemo ugostiti Gordana Jandrokovića, Miroslava Škoru, Rajka Ostojića, Milana Bandića i Ninu Raspudića

Prvo sučeljavanje kandidata na RTL-u suočit će nositelje najjačih izbornih lista, dakle HDZ-a, Restart koalicije, BM 365 - Stranke solidarnosti i rada, Domovinskog pokreta i Mosta u II. izbornoj jedinici, nazvanoj još i "skupini smrti", što je sportski izraz za izrazito jake skupine.

Doista u toj se jedinici susreću sami "teškaši", Gordan JandrokovićMiroslav ŠkoroRajko Ostojić Nino Raspudić te Milan Bandić, no politički komentator Krešimir Macan u razgovoru za RTL.hr kaže kako nije samo riječ o zvučnim imenima u toj jedinici već i o ograničenom biračkom tijelu za koje se otimaju. 

"HDZ i SDP će uzeti svoje i onda preostaje borba za jedan dio biračkog tijela koje ja zovem "Hercegovcima" u Sesvetama i Dubravi koji se ne mogu podijeliti na taj broj mandata, odnosno kada se podijele ne nose nikome ništa, a ako odu jednome, nose mu mandat kao što su godinama nosili Bandiću. Previše je kandidata za isto biračko tijelo u drugoj izbornoj jedinici", kaže Macan i zaključuje da je pitanje kome će se ono u većem dijelu prikloniti ili će se podijeliti pa nitko od njega neće imati koristi.

"To je najveća klopka te izborne jedinice", kaže on.

"Posljedica bi mogla biti da rezultati ne budu senzacionalni, da velike stranke pokupe svoje, da Škoro uzme jednoga ili do dva ili da prođe Raspudić. To su neke mogućnosti. Iznenađenje je što Bandić vjerojatno neće proći u svojoj utvrdi gdje je zadnji put imao osam posto. Možemo! tamo nema baš šanse, jer nemaju tamo jaku osobu i taj dio Zagreba im nije sklon.

Prelomni obračun

Analitičar Žarko Puhovski za RTL.hr procjenjuje da su u drugu izbornu jedinicu poslani jako jaki ljudi jer je procijenjeno da se upravo tu događa prelomni obračun, a i radi se o jedinici koja ima dio Zagreba, Sesveta i dio Hrvatske koji sa Zagrebom nema veze, pa predstavlja nekakav presjek kontinentalne Hrvatske.

"Čini mi se da je u toj jedinici ključno pitanje, kao i u cijelim izborima, odnos HDZ-a s desnim krilom, dakle Škorom, odnosno s Mostom, jer će SDP dobiti svoje i on zapravo nije u izbornom sporu s HDZ-om, nego eventualno s lijevim krilom, dok je HDZ u sporu s Mostom i Škorom." 

Puhovski procjenjuje da bi Bandić mogao osvojiti jedan mandat, iako je oslabio u zadnje vrijeme, te za Razliku od Macana ocjenjuje da lista Možemo! ipak može do jednog mandata u II. izbornoj jedinici.

"Ostalih 12 će podijeliti ove četiri opcije, osim ako se netko još ne ubaci, dakle, Restart, HDZ, Škoro i Most. Mislim da će HDZ dobro proći, ali slabije nego na prošlim izborima jer gubi na strani Škore i Mosta. Relativni pobjednik bi mogao biti SDP", procjenjuje Puhovski.

Škorina premijera

Što se pak same debate večeras tiče, Macan očekuje da će biti jako zanimljiva.

"Raspudić ne podnosi Jandrokovića, tako da je sigurno pripremio fore na njegov račun, a s druge strane je toga i Jandroković svjestan. A to je i Škorina premijera u televizijskom formatu koji nije pod kontrolom. Vidjet ćemo hoće li se ponoviti nesigurnost iz predsjedničke debate ili je napredovao. Izazov je svima, dosta će biti treme kod svih jer se svatko boji svakoga", zaključuje Macan.

Krešimir Macan i Žarko Puhovski analizirat će debatu u Direktu kod Zorana Šprajca u 22 i 15. Ne propustite!

Izvor: RTL.hr

Izvorni autor: D.D./Foto:Dalibor Urukalovic/Davorin Visnjic/Patrik Macek/PIXSELL

Autor: