Glogoški: Zaštiti stvarne civilne žrtve domovinskog rata, a spriječiti zlouporabe

18.09.2015. 13:49:36

Taj registar treba obuhvatiti redoviti i rezervni sastav JNA, pripadnike Teritorijalne obrane pod zapovjedništvom JNA, dragovoljce i civile u službi JNA, kao i razne paravojne i terorističke skupine koje su sudjelovale u agresiji, istaknuo je Glogoški na konferenciji za novinare. Hrvatski branitelji i invalidi Domovinskog rata, koji skoro 11 mjeseci prosvjeduju pred Ministarstvom branitelja, u načelu podržavaju Nacrt zakona o civilnim žrtvama iz Domovinskog rata ali pritom traže da se zaštite stvarne civilne žrtve rata i spriječi zlouporaba tog zakona onih koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku. Đuro Glogoški, jedan od vođa prosvjednika i predsjednik Udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata, rekao je da bi za primjenu tog zakona trebalo definirati registar svih hrvatskih državljana koji su sudjelovali u agresiju na Hrvatsku. Taj registar treba obuhvatiti redoviti i rezervni sastav JNA, pripadnike Teritorijalne obrane pod zapovjedništvom JNA, dragovoljce i civile u službi JNA, kao i razne paravojne i terorističke skupine koje su sudjelovale u agresiji, istaknuo je Glogoški na konferenciji za novinare. Tih se ljudi odrekla i Srbija svojim zakonom koji regulira tu problematiku, i to zbog izgubljenog sna o Velikoj srbiji i kako bi Hrvatskoj nametnula krivnju i dodatno materijalno opterećenje, rekao je Glogoški podsjetivši kako je međunarodnim konvencijama definirano da su civilne žrtve osobe koji ni na koji način ne sudjeluju u ratnim operacijama. Prosvjednicima je jasno da o tome ne može govoriti predsjednik Vlade, jer nije sudjelovao u Domovinskom ratu i ne zna tko je civilna žrtva, ali nije im  jasno da u tome sudjeluje i ministar branitelja Predrag Matić koji je bio hrvatski branitelj, dodao je Glogoški.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.