Godina dana braniteljskoga prosvijeda: Koji su plusevi a što su minusi

20.10.2015. 11:20:03

DANAS se navršava godina dana prosvjeda 100 postotnih ratnih vojnih invalida i postavljanja šatora ispred Ministarstva u Savskoj 66. Što je donio prosvjed, koje su dobre stvari, a što nedostatak braniteljskoga prosvjeda? O braniteljima se počelo otvorenije govoriti, nastupali su u medijima, otvarali  brojna pitanja, sudjelovali u raspravama. BranitelJske teme došle su u središte pozornosti javnosti. Smjena predsjednika Ive Josipovića. Jedan od pet razloga zašto je izgubio izbore bivši predsjednik locirao je u braniteljskom prosvjedu u Savskoj. (Ostali razlozi su loš rad Vlade koja ga je podržavala, loša kampanja, priča o ocu Anti naredbodavcu udbinih ubojstava i veze s Beogradom, nekoliko portala –  Maxportal svakako –  i TV Bujica koja mu je bila trn u oku, te, naravno, odlična protukandidatkinja). Iako je po anketama za trajanja mandata po anketama slovio kao naciji omiljen političar, u tjednima i mjesecima nakon izbora svi smo se brzo uvjerili da smo imali lošeg, lošeg predsjednika.  Za svoj poraz, među inima, krivio je Savsku. Zaustavljanje zakon o pravima civilnih žrtava rata iz Srbije i s područja tzv. SAO Krajine. TZV Krjainska vojska imala je oko 40 tisuća vojnika i 105 tisuća rezervista. Po podacima dr. Hermana Vukušića njih 25 do 32 posto ima različita oboljenja kao posljedice rata. Po prijedlozima Documetne, Save Štrpca, Veljka Džakule, Milorada Pupovca, Bojana Glavašavića i ministra Predraga Matića svima njima trebalo bi priznati prava u Hrvatskoj, izjednačiti ih sa žrtvama rata u Hrvatskoj S važnim napomenom – oboljenja bi se obostrano priznavala temeljem medicinska dokumentacija iz “zemalja Regiona”. Da je prošao taj Glavašević-Matićev prijedlog na hrvatski proračun sjelo bi oko 40 tisuća agresorskih vojnika. Iako su riječ o najvećem učinku braniteljskog prosvjeda tu temu  u Savskoj nisu dovoljno naglašavali. Ubrzani su brojni postupci prema braniteljima da bi se amortizirao  prosvjed u Savskoj. Vladajući su htjeli pokazati da nešto rade na drugim područjima Ministri, i drugi političari pokazali su pravo lice očitujući se prema Domovinskom ratu i braniteljskoj populaciji. Shvatili smo tko je tko. Tridesetak branitelja zaposleno je u Klemm security u prvim tjednima braniteljskog prosvjeda. Josip Klemmm, vlasnik Klemm securitya, jedan je od vođa braniteljskoga prosvjeda, mnogi su ga molili za posao i većini je pomogao.

Mnoštvo je drugih dobrih stvari koje su napravljene, a sad spomenimo one manje dobre: 

topalusić-nevenka-svijeće[1]

Najtužnija događaj braniteljskog prosvjeda je smrt Nevenke Topalušić, ratne heroine koja je preminula na početku prosvjeda. Svi su tada očekivali ostavku ministra Matića. Kad ti netko umre na kućnom pragu daš ostavku i točka. Častan čovjek bi to učinio. Matić nije. Prosvjed predugo traje, ljudi su umorni. Dobro je da kroz sve ovo vrijeme nije bilo ni jednog ozbiljnijeg incidenta ni oboljenja. Mnogima je šator u Savskoj postao mjesto izlaska, neki su stan napustili nakon više godina samovanja i došli među prijatelje. U tom kontekstu šator je s pravom prozvan Veteranski centar Godinu dana nakon prosvjeda u Savskoj je ostalo tridesetak invalida u kolicima i njihovih prijatelja. Različiti stavovi, medijske manipulacije i političke ambicija šefova brojnih braniteljskih udruga dovele su do preispitivanja smisla nastavka prosvjeda. Iako su spominjana nisu otvorena pitanja prava partizanskih mirovina iz NOB-a. Ima ih više nego braniteljskih, a broj 100 postotnih invalida NOB-a jednak je broju 100 postotnih invalida Domovinskog rata. Partizanske mirovine primaju brojni članovi  koji su u ratu dvije ili tri godine ili su rođeni nakon rata. Plinske boce u Savskoj u noći prosvjeda na Markovu trgu u Zagrebu. Tijekom te večeri dio branitelja u Savskoj plinskim bocama zaustavio je promet, čime su dio javnosti okrenuli protiv sebe.  Kasnije su kazali da su plinske boce bile prazne, ali prazne puške se dvojica boje. Narušeno je ionako krhko jedinstvo branitelja:  Možda i najveći nedostatak prosvjeda što brojne udruge prosvjed vide drugačije. Činjenica je da prosvjed predugo traje, da ga je vlast ingrorirala, medijski sotonizarala vođe prosvjeda, otvarala istrage i javnost plašila “vojnim falangama”. Mogli bi nabrajati i brojne druge pluseve i minuse braniteljskog prosvjeda u Savskoj. Na kraju jedna neutralna stvar i tema za razmišljanje pred izbore. Matić nije smijenjen, Glavašević nije dao ostavku. Uz njih dvojicu i Vesna Nađ, “SDP-ovka s imidžom zatvorske čuvarice”, ija je smjena također tražena, nalaze se na izbornoj listi SDP-a. Tim potezom Milanović je pokazao koliko mu je stalo do branitelja i što misli o njihovim zahtjevima. Pljunuo je u obraz braniteljima.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.