GODIŠNJICA NEODIGRANE UTAKMICE DINAMO – ZVEZDA: Arkan i Delije u Zagrebu namjerno izazivali nerede

13.05.2016. 13:01:25

Kontraobavještajna služba (KOS) smatrala je hrvatske navijačke skupine glavnom prijetnjom Jugoslaviji, a pendrečenje tih istih navijača trebalo je značiti što čeka Hrvate ako kojim slučajem odluče krenuti putem neovisnosti. Prije točno 26 godina, na današnji dan, 13. svibnja, na Maksimiru su se dogodili neviđeni neredi koje su započeli navijači Crvene zvezde Delije, a taj trenutak i danas se u većine javnosti smatra simboličnim početkom Domovinskog rata. I dok neki pišu kako je rat počeo tek godinu dana poslije, što je činjenica, događaji te 1990. na Maksimiru itekako su bili znakoviti. U Hrvatskoj su tjedan dana prije održani prvi višestranački izbori na kojima je HDZ uvjerljivo pobijedio. Sa 42 posto dobivenih glasova HDZ je osvojio 205 (58 posto) zastupničkih mjesta u Saboru, a slijedio ih je SKH-SDP sa 26 posto osvojenih glasova i 107 mandata (30 posto), a nakon toga koalicija narodnog sporazuma KNS sa 15 posto glasova i 21 mandatom (5,9 posto). Zašto je to važno? Zato što je tjedan nakon izbora slijedila utakmica na Maksimiru, a Beograd je očito odlučio pokazati zube hrvatskim namjerama o eventualnoj nezavisnosti. Naime, Kontraobavještajna služba (KOS) smatrala je hrvatske navijačke skupine glavnom prijetnjom Jugoslaviji, a pendrečenje tih istih navijača trebalo je značiti što čeka Hrvate ako kojim slučajem odluče krenuti putem neovisnosti. Same strukture među Delijama su priznale da je Željko Ražnatović Arkan strelovitom brzinom postao vođa njihovih navijača, a nema sumnje da je Arkan bio vrbovan od stane KOS-a da obavlja njihove prljave zadaće. Stoga se izazivanje nereda po Zagrebu, a kasnije i na stadionu pripisuje upravo Arkanu, produženoj ruki “državne službe bezbednosti”. Bobanovo udaranje “milicajca” postalo je simbol hrvatskog otpora srpskom teroru, a godine rata koje su uslijedile još su više dale na važnosti tim događajima na Maksimiru. Činjenica je da je godinu dana kasnije, 18. svibnja 1991. Crvena zvezda igrala prvenstveni susret na Maksimiru, ali bez navijača, no to ne mijenja karakter događaja od 13. svibnja 1990. Nasilje koje je vladalo i u kojem je ozlijeđeno najmanje 60 navijača bio je putokaz za ono što će se događati u narednim godinama. Pendrečenje BBB-a od strane milicije, dok nijednog Deliju milicija nije ni krivo pogledala izazivala je bunt koji je samo podsjećao u kakvoj tamnici naroda Hrvati žive. I tv reportaža uoči utakmice u kojima je izjavu dao jedan od vođa Delija otkrivala je sve namjere srpskih navijača. “Oni su za Tuđmana?”, upitao je novinar navijača, a on odgovorio: “Hrvati nikad nisu imali državu, neće ni sad”. “Što očekujete od utakmice?” “Bit će krvavo”, odgovorio je Delija znajući što se sprema.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.