GONG izvijestio - izborna šutnja krši se uzduž i poprijeko

01.06.2013. 22:00:38

Iz GONGA podsjećaju i da su građani s područja Zagreba i Splita u nekoliko navrata dobivali sms ankete s pitanjem za koga će glasati, a koja je potpisana s 'istraživanje', bez informacija o tome tko provodi anketu, u koju svrhu, koji je uzorak ispitanika i odakle brojevi telefona na koje je anketa slana.

Kako javlja GONG u subotu do 16 sati zaprimili su brojne prijave kršenja izborne šutnje uoči drugog kruga lokalnih izbora, Ipak u GONGU napominju da je u odnosu na prvi krug prijava ipak manje.

Dojave građana uglavnom se odnose na: - zvanje birača i nagovaranje da glasaju za određenog kandidata, zloupotrebu javnih resursa, dijeljenje letaka, slanje sms poruka, promidžbu na reklamnim panoima i automobilima te Facebooku, obilaženje kuća birača sa sugestijom za koga glasati, zastrašivanje birača otkazivanjem ugovora o radu ukoliko neće glasati za određenog kandidata, slanje sms poruka s ocrnjivanjem protukandidata.

Poneka dojava odnosila se i na nepravilnost priprema za rad biračkog odbora, pa stoga iz GONGA ističu kako je njihova zadaća osiguravanje pravilnosti i tajnosti glasanja što zabranjuje zaokruživanje listića unaprijed te u tuđe ime, kao i vođenje neslužbene evidencije birača koji su glasali.

Nadalje iz GONGA podsjećaju i da su građani s područja Zagreba i Splita u nekoliko navrata dobivali sms ankete  s pitanjem za koga će glasati, a koja je potpisana s 'istraživanje', bez informacija o tome tko provodi anketu, u koju svrhu, koji je uzorak ispitanika i odakle brojevi telefona na koje je anketa slana. GONG je slučaj prijavio Agenciji za poštu i elektroničke komunikacije s molbom za inspekcijski nadzor.

Na kraju priopćenja GONG ponovno apelira na kandidate da se drže visokih demokratskih standarda izborne utakmice te podsjeća da izborna šutnja traje do nedjelje u 19 sati.

Od medija i novinara očekuje se poštivanje profesionalnih standarda prilikom izvještavanja.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.