Gordana Deranja o brodogradnji: 'Nitko ne može reći da nije znao što se događa'

29.03.2019. 14:19:58

Jučer je ponovno odgođena odluka o stečaju riječkog 3. maja. Nada radnika u restrukturiranje pala je u vodu kada je premijer Andrej Plenković objavio da država neće sudjelovati u restrukturiranju Uljanika jer je preskupo. Premijer nije poslao Uljanik u stečaj nego je rekao da Vlada ostaje otvorena za traženje dodatnih rješenja pa se mučan proces nastavlja. O tome je u Studiju 4 govorila Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca, piše HRT. No gošća je posebno zanimljiva za ovu temu jer je i uspješna predsjednica uprave Tehnomont grupe u čijem sastavu je i Tehnomont brodogradilište sa sjedištem u Puli, veoma blizu Uljaniku. - Odluka Vlade da neće sudjelovati u restrukturiranju je očekivana. Slažem se da je to neprihvatljivo za proračun. Međutim pitanje je zašto se nije reagiralo prije nekoliko godina kad se mogla nastaviti proizvodnja i kad se moglo spasiti državna jamstva, kazala je Deranja. Upozorila je na odgovornost na svima. Žao joj je da nije bilo ozbiljnih rasprava o brodogradnji - već samo pranje ruku i prebacivanje odgovornosti političara.
Naglasila je kako "nigdje na svijetu ne postoji velika brodogradnja, a da ona nije u strategiji i da država nije vezana uz nju. Ako se Hrvatska odlučila da ima brodogradnju, onda je ne opravdava u čijem je vlasništvu. Velika brodogradnja, koja je na pomorskom dobru - ne može ugovoriti brodove bez jamstva države". - Druga činjenica je da je država osnovala Jadranbrod sa svrhom da djeluje kao nadzorno izvještajno tijelo koje djeluje prema Vladi RH i Europskoj komisiji u procesu restrukturiranja brodogradnje. To tijelo mi plaćamo da izvještava Vladu. Oni su podnijeli 54 izvještaja za 3. maj, 35 izvještaja o Uljaniku. Nitko ne može reći da nije znao što se događa u tim brodogradilištima ako su čitali izvještaje. Pitam, tko ih je čitao i zašto nije reagirao, istaknula je. Pritom ne dovodi u pitanje odgovornost Uprava, Nadzornih odbora i Skupština brodogradilišta. Smatra da se moglo reagirati na vrijeme kao u slučaju Agrokora. Tvrdi da su se oko Uljanika napravili 'hajka i spektakl' zbog čega je 'tužna i žalosna'. - Cijelo vrijeme se potencira da je 30 milijardi utučeno u brodogradnju a nitko ne govori da je najveće troškove i gubitke proizvodio Brodosplit i da se on najviše sanirao. Tad se nije hapsilo članove Uprave, nitko nije odgovarao za to. Nemamo jednako ponašanje prema svima u RH, upozorila je Deranja te dodala kako Uljanik nikad nije išao u sanaciju i restrukturiranje. Moglo mu se pomoći na vrijeme. Na pitanje koje bi bilo najbolje rješenje za Uljanik i Treći maj kazala je kako se čeka da sud proglasi stečaj - produžavanje agonije najgore je rješenje. - Hajka koja se dogodila Uljaniku nije se dogodila ni u jednom brodogradilištu. Niko nije odgovarao ni za kakve gubitke. Sad gledamo spektakularna uhićenja, vidimo vile koje se pokazuju. Ako je istina da je netko dobivao mjesečno 70 tisuća kuna i bonuse za nešto što nije odradio, a ugovorio je, dok s druge strane imamo ljude koji iz ničega posjeduju vile i dvorce u Zagrebu - a nama kao narodu je to OK. Nemamo jednaka mjerila, zaključila je.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.