Gospodine Petrina, Vaš se obračun s Buljom prelama preko leđa branitelja

30.09.2016. 17:52:05

HERMAN VUKUŠIĆ Političari u pravilu ne razumiju probleme i potrebe te populacije, te njih (ili njihove dijagnoze) koriste u cilju svojih interesa Otvoreno pismo Stipi Petrini (i sličnima...) Poštovani gospodine Petrina, danas sam na stranicama jednog portala doznao za vaše izjave u svezi gospodina Mire Bulja, povodom njegovog odlaska na konzultacije kod Predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a za kojeg smatrate da je „ili psihički bolesnik ili ratni profiter“, te da „boluje od dijagnoze radi koje je išao u mirovinu - ili je lažirao bolest, ili je bolestan“, a dijagnozu ste opisali kao „trajni poremećaj ličnosti uzrokovan psihičkom bolešću“. Na koncu se još i pitate „šta će onda o meni i našoj budućnosti odlučivati psihijatrijski slučaj“? Ove vaše izjave nalikuju mi na nastavak kampanje koja je, na istovjetno degutantan način, protiv gospodina Bulja pokrenuta u svibnju ove godine. Bez imalo namjere da budem bilo kakav politički zaštitnik ili odvjetnik gospodina Bulja, osjećam se pozvanim reagirati jer se temelj ataka na njega nalazi u njegovoj duševnoj dijagnozi, koja je, nažalost, za dnevno-političke potrebe postala javna stvar. Također, s obzirom da se gotovo četvrt stoljeća bavim problemom duševnog zdravlja braniteljske populacije, te s obzirom na ratni staž gospodina Bulja, ne mogu ne primjetiti sličnost izmađu Vaših istupa i višegodišnje hajke koja se u Hrvatskoj vodila protiv branitelja sa PTSP-ijem. Dozvolite mi stoga da Vas podsjetim kako su dugi niz godina ovi branitelji bili maltene građani drugog reda u državi za koju su se borili, nije im bilo priznato pravo na bolest, obilježavani su kao „loši Hrvati“ jer su oboljeli od „agresorske bolesti“, javno su putem medija i prije objave Registra pribijani na stup srama, i tako dalje, i tako dalje, i tako dalje... Mogao bih stranice i stranice teksta potrošiti na primjere kršenja ljudskih prava ove populacije, ali ovim pismom želim upozoriti na veliki problem našeg društva, a koji Vi ponovo artikulirate svojim izjavama o gospodinu Bulju: političari u pravilu ne razumiju probleme i potrebe te populacije, te njih (ili njihove dijagnoze) koriste u cilju svojih interesa. U tom smislu se i  Vaše razračunavanje s gospodinom Buljom preko njegovih dijagnoza prelama preko leđa svih branitelja kojima je u ratu amputirana duša. Takav način političke komunikacije direktno pogoršava zdravstveno stanje ovih ljudi, te Vas, kao netko tko se godinama brine o njima kao liječnik, molim da se ubuduće od istog suzdržite.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.