Gotovo polovica prikupljenog oružja iz Domovinskog rata bila je odbačena u prirodu

02.10.2013. 19:45:59

1_523878aaecc38

"Žalosno je što su neodgovornih pojedinci od ukupno prikupljenih količina čak 47 posto odbacili u prirodu iako već sedmu godinu danonoćno traje akcija – Manje oružja, manje tragedija"

Gotovo polovica oružja i eksplozivnih naprava zaostalih iz Domovinskog rata, prikupljenih u prvih devet mjeseci ove godine na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske, bila je odbačena u prirodu i na druga mjesta gdje su mogla dovesti do tragedije, podaci su Protueksplozivne zaštite vukovarsko-srijemske policije.

Policijski službenici do kraja rujna prikupili su, uskladištili i neškodljivo uništili 146 ručnih bombi, 10 ručnih bacača, 61 protuoklopnu, protupješadijsku i tromblonsku minu, 15 700 komada streljiva, 22 topnička projektila, dvije kazetne bombe, 130 upaljača eksplozivnih sredstava, 950 komada elektro-detonatorskih i detonatorskih kapisli, 740 metara štapina, 59 kilograma vojnog i gospodarskog eksploziva, devet kilograma baruta te još 86 komada ostalih opasnih sredstava.

"Žalosno je što su neodgovornih pojedinci od ukupno prikupljenih količina čak 47 posto odbacili u prirodu iako već sedmu godinu danonoćno traje akcija – Manje oružja, manje tragedija", rekao je Hini voditelj Protueksplozivne zaštite PU vukovarsko-srijemske Josip Colarić.

Dodao je da se u toj akciji svakom posjedniku oružja i eksplozivnih sredstava omogućava da bez bilo kakve prijave pa i potpuno anonimno, preda eksplozivna sredstva kako bi se ona uništila.

"Prije nekoliko dana zabilježili smo krajnje neodgovoran postupak u Vinkovcima kada je u kontejner za smeće netko odbacio pet ručnih bombi, 400 grama eksploziva, pet detonatorskih kapisli i 20 metara štapina", kazao je Colarić te pojasnio da su djelatnici vinkovačke komunalne tvrtke "Nevkoš" tek pri iskrcaju kamiona na odlagalište otpada uočili eksplozivne naprave i o tome obavijestili policiju.

Policija ponovno apelira na odgovorno ponašanje i poziva građane da u sklopu akcije "Manje oružja, manje tragedija" predaju oružje i eksplozivne naprave.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.