Govor Ivice Šafarića - Ninje na otkrivanju spomenika HOS-ovcu Crvenkapi

12.11.2017. 11:12:54

Predsjednik Udruge ratnih veterana Domovinskog rata "Crne Mambe" Ivica Šafarić - Ninja obratio se nazočnima na otkrivenju spomenika heroju Domovinskog rata HOS-ovcu Žarku Manjkasu Crvenkapi. I dok su se mediji raspisali o "strašnom skandalu", intervencije policije zbog transparenta i ponekih uzvika kojima se iskazuje nezadovoljstvo prema stavu vlasti glede HOS-ovog pozdrava "ZA DOM SPREMNNI", Domoljubni portal CM upitao je ratnog veterana Ninju za mišljenje o pozdravu: Moj odgovor ste znali i prije postavljenog pitanja. Ako se netko kao Crvenkapa borio pod zastavom koja je donosila hrvatskim selima i gradovima slobodu, ako je Crvenkapa na najstrašnijem ratištu u Domovinskom ratu pod "ZA DOM SPREMNI" dao svoj život i za one koji mu osporavaju "ZA DOM SPREMNI',' onda je Vaše pitanje doista suvišno, čak i uvredjivo. Uostalom, iz mog govora mogli ste isčitati što mislim o žalosnom stavu "vladajučih',' kazao je Šafarić. GOVOR PREDSJEDNIKA UDRUGE "CRNE MAMBE" Danas smo se okupili ovdje kako bi otkrili spomenik jednom posebnom čovjeku, velikom heroju! Žarko Manjkas Crvenkapa zaslužio je da mu se na ovaj način oda počast za podnesenu žrtvu, za život koji je dao za svoju Domovinu, za srce koje je ostavio na bojištu prije 26 godina. Udruga 'Crne Mambe' rado je pristala sudjelovati u podizanju spomenika ovom istinskom domoljubu koji je zaslužio da ga se pamti, da se ne zaboravlja njegova uloga u obrani Republike Hrvatske. Nismo bili zajedno u to vrijeme. Nismo se imali prilike susresti tijekom rata. Nisam ni osoba koja može pričati o Crvenkapi jer ga nisam osobno poznavao. No, dovoljno je ono što znam. Dovoljne su riječi hvale svih njegovih prijatelja i suboraca, dovoljni su dokazi njegove hrabrosti i domoljublja. Vjerujem da bi uništio i puno više četničkih tenkova da mu sudbina nije završila tijekom prolaska kroz ono kobno minsko polje. A i taj dan, dan kada je Crvenkapa poginuo, pokazuje njegovu veliku hrabrost i razlog zahvale. Bio je jedan od onih koji su stali na čelo kolone i nažalost izgubio život. No, njegovo herojstvo nećemo zaboraviti. Zahvaljujući njemu i njegovim suborcima tog dana spašeni su mnogi civili i branitelji. Poginuo je časno. Čast mi je u ime Udruge 'Crne Mambe' biti dio ovog velikog događaja danas. Zaslužio je Crvenkapa da ga se i na ovaj način sjećamo. Razmišljao sam možda vam reći nekoliko riječi o onom što danas nedostaje ovdje. Postoji dio koji mnoge Žarkove suborce, pripadnike HOS-a i sve nas danas muči vezano za spomenik koji otkrivamo. Ipak, velik je dan i nisu zaslužili da ih spominjemo, da umiješamo politiku. Razlika u pogledu na svijet će uvijek biti. Danas je dovoljno da se sjećamo ovog velikog čovjeka. Možemo se nadati, vjerovati i moliti da će pravda brzo stići i da će Crvenkapa na svom spomeniku jednog dana imati i ono što sada nedostaje. Neka mu je vječna slava i hvala! Bog i Hrvati

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.