Grad Zagreb - mjere

25.03.2020. 17:06:00

ZAGREB

 •  S ciljem ublažavanja negativnih posljedica na gospodarstvo Grada Zagreba uzrokovanih koronavirusom, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić je predložio, a Gradska skupština Grada Zagreba prihvatila prve mjere:
 • Poduzetnici koji obavljaju djelatnost u poslovnim prostorima u vlasništvu Grada Zagreba oslobađaju se plaćanja zakupnine. Rok plaćanja zakupnine za ožujak 2020. produžuje se na 90 dana.
 • Poduzetnicima koji su obveznici komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju djelatnosti, utvrđeni iznos obveze komunalne naknade umanjit će se za 30%.
 • Poduzetnicima koji su obveznici komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju djelatnosti, a kojima je odlukom Stožera civilne zaštite obustavljen rad, oslobađaju se u potpunosti obveze komunalne naknade.Korisnici javnih površina za postavljanje otvorene terase oslobađaju se plaćanja mjesečne naknade. Mjere će se primjenjivati za razdoblje od 1. travnja do 30. lipnja 2020, a ukoliko će se pokazati potreba za nastavak ovih mjera, gradonačelnik će u cilju očuvanja poslovanja poduzetnika Grada Zagreba kao i radnih mjesta produžiti rok njihove primjene.
   
 • Knjižnice grada Zagreba nude građanima niz online usluga na www.kgz.hr. 
  Članovi KGZ-a uz svoj članski broj i pin, mogu čitati više od 600 naslova e-knjige na četiri različita uređaja: mobitelu, tabletu, e-čitaču ili računalu. Također potražite besplatne eKnjige na popisu koji su sastavile Knjižnice grada Zagreba: http://www.kgz.hr/hr/e-izvori/besplatne-eknjige-5189/5189 .
  Ako pripremate bilo kakav stručni rad, knjižničari vam mogu pomoći putem usluge „Pitajte knjižničare“ (https://www.knjiznica.hr/pitajte-knjiznicare/ ). Vrijedne Digitalizirane zbirke (https://digitalnezbirke.kgz.hr/ ) svim zainteresiranima omogućuju pregledavanje mnoštva knjiga i slikovnica, fotografija i razglednica, partitura i druge građe. 
 • Važna obavijest za korisnike RSC Jarun i SRC Bundek: Temeljem Odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja kulturnih i sportskih događanja koja je stupila na snagu 19. ožujka 2020., a u svrhu suzbijanja širenja koronavirusa, obavještavaju se i mole svi korisnici otvorenih objekata (RSC Jarun i SRC Bundek) sljedeće: da se radi osobne sigurnosti i sigurnosti drugih korisnika pridržavaju zadanih protuepidemijskih mjera te strogih mjera socijalnog distanciranja, da izbjegavaju bliske osobne kontakte u razmaku od najmanje jednog metra na otvorenom prostoru te veća okupljanja kao i da ako tijekom korištenja objekata koriste sprave ili dolaze u dodir s drugim površinama obavezno koriste zaštitne jednokratne rukavice.
 • Zabrana posjeta domovima za starije i nemoćne
 • Stožer civilne zaštite preporučuje izbjegavati skupove na kojima se okuplja više od 5 ljudi.
 • Od ponedjeljka, 16. ožujka 2020. prekida se redoviti odgojno-obrazovni proces u dječjim vrtićima te u osnovnim i srednjim školama Grada Zagreba. Zaposleni u odgojno- obrazovnim ustanovama dužni su biti na radnim mjestima. Roditelji djece rane i predškolske dobi, te učenika osnovnih škola od 1. do 4. razreda koji ne mogu osigurati čuvanje, mogu dovesti djecu u pripadajuće odgojno- obrazovne ustanove.
 • Kulturne ustanove, kina i druga mjesta okupljanja dužna su poštivati preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, brojku do 100 osoba uključujući zaposlenike te higijenske standarde.
 • Noćni klubovi te ugostiteljski objekti također su dužni držati se preporuka i higijenskih standarda.
 • Do daljnjeg se otkazuju sve sportske priredbe i natjecanja.
 • Sportski objekti u gradu Zagrebu koristit će se samo za treninge vrhunskih sportaša uz pridržavanje svih higijenskih i sigurnosnih uputa, a korištenje objekata za rekreaciju i edukaciju nije dopušteno do daljnjega.
 • Tvornica kulture odgađa sve događaje do 15. travnja
 • Nacionalna sveučilišna knjižnica zatvorena je do daljnjeg i pružat će usluge “na daljinu”- djelatnici Knjižnice odgovarat će na telefonske upite i e-mailove. Građa Knjižnice može se pretraživati korištenjem Kataloga NSK te portala NSK s digitaliziranom i izvornom digitalnom građom: Digitalne zbirke NSK, Stare hrvatske novine, Stari hrvatski časopisi, Hrvatski arhiv weba, Nacionalni repozitorij završnih i diplomskih radova, Nacionalni repozitorij disertacija i znanstvenih magistarskih radova, Virtualne izložbe i Glagoljica.hr. Rok posudbe za sve trenutačno posuđene knjige produljen je do 20. travnja.
 • Zoološki vrt grada Zagreba zatvoren je za sve posjetitelje
 • Odgađa se provođenje postupka utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta/učenika radi upisa u 1. razred osnovne škole.
 • Grad Zagreb otvorio je i besplatnu telefonsku liniju 0800 9999 koja je građanima na usluzi 24 sata na dan i na kojoj mogu dobiti sve relevantne informacije vezane uz koronavirus.
 • Grad Zagreb obavijestio je kako se neće morati plaćati puna participacija roditelja u cijeni vrtića kao ni programa produženog boravka u osnovnim školama. Iznos plaćanja umanjit će se za one dane koje djeca neće provesti u vrtiću, odnosno školi. Ista odredba vrijedi i za plaćanje školske prehrane.
 • Mole se svi pacijenti koji imaju respiratorne teškoće (kašalj, curenje nosa, povišenu temperaturu) da ne dolaze u prostore doma zdravlja već da prvo telefonom kontaktiraju svojeg liječnika.
 • Nastavno na uputu Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, na lokacijama domova zdravlja na području Grada Zagreba uspostavljaju se izdvojene ordinacije za pregled bolesnika pod sumnjom na zaraženost od koronavirusa. Ordinacije koje će raditi 24 sata dnevno, započele su s radom u ponedjeljak, 16. ožujka 2020, u 8:00 sati i to na sljedećim lokacijama: 


1. Dom zdravlja Zagreb - Centar:
SIGET, Avenija Većeslava Holjevca 22
Laginjina 16
 
2. Dom zdravlja Zagreb - Istok:

Hirćeva 1
Grižanska 4
 
3. Dom zdravlja Zagreb - Zapad:

Prilaz baruna Filipovića 11
Park stara Trešnjevka 3

Izvor: koronavirus.hr

Izvorni autor: koronavirus/Foto: fah

Autor: