GRADOVI KREĆU SA ŠTEDNJOM PRIJE DRŽAVE Režu plaće, stopiraju donacije, uvode redukcije javne rasvjete... Evo na kojim će sve stavkama kresati troškove

09.04.2020. 09:42:00

Epidemija koronavirusa natjerala je lokalnu samoupravu na štednju, pa su tako brojni gradovi najavili značajnu pomoć poduzetnicima i građanima pogođenim krizom, a onda i uštede u proračunima na svim stavkama, pa tako i na plaćama zaposlenih.

Dok Vlada još nije ni krenula u pregovore sa sindikatima oko rezanja plaća u državnom i javnom sektoru, te se tek najavljuje prvi sastanak krajem tjedna, gradonačelnici, koji će zbog pomoći poduzetnicima s nacionalne razine ostati bez dijela prihoda zbog nenaplaćenih poreza na dohodak, spomeničke rente, turističke pristojbe, komunalne naknade, te svojih mjera za pomoć poduzetnicima i građanima, već su krenuli u akciju smanjenja plaća i rezanja svih drugih troškova.

Uskrsnice

Tako su se prema uputi gradonačelnika Zagreba Milana Bandića gradski dužnosnici odrekli 20 posto plaće, a idući tjedan, kažu nam sugovornici iz Grada, slijede pregovori sa sindikatima oko smanjenja plaća svima koji su na gradskom proračunu, dok danas na snagu stupaju mjere privremene obustave izvršavanja proračuna za 2020. Te će mjere trajati 45 dana, a jedna od mjera je i pokretanje pregovora sa socijalnim partnerima o visini osnovice za izračun plaće, te određenih materijalnih prava za službenike i namještenike u Gradu, kao i za zaposlenike ustanova i tvrtki u vlasništvu Grada. Najavljena je i preraspodjela u proračunu u cilju da se troši samo na ono što je nužno, zabranjuje se i daljnje zapošljavanje u bilo kojem obliku, obustavit će se i sva javna nabava.

Sindikati gradskih tijela i ustanova odrekli su se uskrsnice u vidu bona od 600 kuna, dok sindikati Holdinga, ZET-a i Velesajma na to nisu pristali, ali prema našim sugovornicima, bon im se svejedno neće poslati. Grad godišnje za plaće svih na teret proračunu (24.500 ljudi) troši 4,6 milijarde kuna.

Grad Split također je najavio uštede u proračunu zbog mjera koje poduzima i zbog Vladinih olakšica poduzetnicima. Prof. Dejan Kružić, ekonomist i savjetnik gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, rekao je kako će se u iduća tri mjeseca gradonačelniku, zamjenicima, savjetnicima i direktorima komunalnih tvrtki plaća smanjiti za 20 posto, pročelnicima službi i nižoj rukovodnoj razini za 15, a ostalima za 10 posto. Plaće od 4.000 kuna i niže ne bi se dirale. Rezanje plaća obuhvatilo bi gradsku upravu, gradska poduzeća i ustanove.

Manifestacije

Predlaže se i ukidanje sredstava za manifestacije i događanja, obustava plaćanja prekovremenog i drugog oblika rada (ugovor o djelu) te zabrana zapošljavanja. Predlažu se i suspenzije svih nepokrenutih javnih nabava, osim onih koje su izrazito hitne.

Gradovi Rijeka i Osijek također su donijeli značajne mjere pomoći poduzetnicima i građanima, ali oni još nisu najavljivali rezove, što ne znači da neće, jer je Osijek, primjerice, već najavio rebalans proračuna, te da se sredstva za komunalnu infrastrukturu osiguravaju u iznosu od 0,5 posto, a ne 3 posto od ukupnih godišnjih prihoda.

Pulski gradonačelnik i predsjednik IDS-a Boris Miletić pak kaže da su se župan, gradonačelnici istarskih gradova i njihovi zamjenici odrekli trećine plaće u korist lokalnog stožera, i to za nabavu medicinske opreme, a za istu svrhu idu i vijećničke i ostale naknade.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić jučer je najavio rebalans proračuna i rezanje plaća jer će od ožujka do svibnja proračun ostati bez oko 30 milijuna kuna.

- Sad je gotovo sigurno da će se u cijelom gradskom sustavu, tvrtkama i ustanovama smanjivati iznosi plaća. Pokrenuli smo razgovore sa sindikatom. Naša pozicija je da one s malim primanjima u ovom trenutku zaštitimo i da im ne smanjujemo plaću - rekao je Mandić.

Grad Zadar, najavio je gradonačelnik Branko Dukić, također planira smanjenje plaća gradskoj upravi, ustanovama i trgovačkim društvima na 3+3 mjeseca.

- Predložit ćemo i ukidanje vijećničkih naknada, zatim ukidanje plaćanja naknada za članstvo u upravnim vijećima javnih ustanova, ukidanje plaćanja naknada za članstvo u nadzornim odborima trgovačkih društava u većinskom vlasništvu Grada Zadra, obustavu financiranja programa rada udruga na tri mjeseca, smanjenje troškova javne rasvjete, odgodu novog načina naplate odvoza otpada na 3+3 mjeseca te za vrijeme pandemije minimaliziranje svih troškova osim neophodnih - poručio je Dukić.

Nužni troškovi

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković odlučio je skresati plaće djelatnicima u gradskoj upravi i javnim ustanovama 10 posto. Također, ukida se plaćanje naknada za članstva u upravnim vijećima javnih ustanova, članovima Gradskog vijeća i za političke stranke. Obustavljeno je i financiranje rada udruga na tri mjeseca, a u sustav javne rasvjete na cijelom gradskom području uvedene su redukcije. Obustavljeni su svi troškovi osim nužnih i neophodnih. Uključujući sve mjere i uštede, projekcije su da će Dubrovnik do 30. lipnja imati deficit od 40 milijuna kuna.

I Grad Sisak smanjuje plaće djelatnicima grada i ustanovama za 20 posto u naredna četiri mjeseca, sve do srpnja. Za isto se razdoblje obustavljaju i sve naknade članovima upravnih vijeća, nadzornih odbora i Gradskog vijeća.

Nakon pomoći poduzetnicima gradovi štede u proračunima

Split

(gradonačelnik Andro Krstulović Opara) 

* Smanjenje plaća za 10, 15 i 20 posto

* Ukidanje vijećničkih i drugih naknada

* Ukidanje sredstava za manifestacije i događanja

* Obustava plaćanja prekovremenog rada te zabrana zapošljavanja

* Suspenzija javnih nabava

Zadar

(gradonačelnik Branko Dukić ) 

* Smanjenje plaća svima na 3 plus 3 mjeseca

* Ukidanje naknada

* Prestanak financiranja udruga

* Smanjenje troškova javne rasvjete

* Odgoda novog načina naplate odvoza otpada

Karlovac

(gradonačelnik Damir Mandić) 

* Smanjenje plaća svima, osim onima s najnižim primanjima

* Neisplata ostalih materijalnih prava (uskrsnice)

Dubrovnik

(gradonačelnik Mato Franković) 

* Smanjenje plaća za 10 posto

* Ukidanje naknada i plaćanja udruga

* Redukcije javne rasvjete

* Obustava financiranja rada udruga

* Obustava svih troškova osim nužnih

Sisak

(gradonačelnica Kristina Ikić Baniček) 

Smanjenje plaća svima za 20 posto na četiri mjeseca

Ukidanje svih naknada

Zagreb

(gradonačelnik Milan Bandić) 

Smanjenje plaća

Dužnosnicima 20 posto manje plaće

Zabrana zapošljavanja

Obustava podjele bonova za Uskrs

Obustava javne nabave, osim nužne i za projekte EU

Izvor: Jutarnji list

Izvorni autor: Goran Penić/Foto:Edvard Šušak / HINA / Ante Čizmić / Jakov Prkić / Robert Fajt / Mate Piškor / Božo Radić / Hanza Media

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.