Grčka u općem štrajku zbog zatvaranje javne televizije ERT

13.06.2013. 09:14:29

Grčka provodi 24-satni opći štrajk kao odgovor na autoritarnu odluku vlade o zatvaranju audiovizualne javne grupe ERT koja je šokirala javnost, a mogla bi izazvati i političku krizu među partnerima vladajuće koalicije. Vlada je objavila da je podnijela nacrt Zakona o preustroju audiovizualnog javnog sektora u Grčkoj koji obuhvaća radio, internet i televiziju, nakon što je dan ranije na opće iznenađenje zatvorena javna televizija. Time želi izbjeći mogućnost da kriza ugrozi koaliciju koju su prije gotovo godinu dana sastavili konzervativci premijera Antonisa Samarasa, socijalisti Pasoka i umjerena ljevica Dimar, piše agencija AFP.
Ugašen signal na grčkoj javnoj televiziji (Foto: AFP)
Prekidom emitiranja na pet tv-kanala javne televizije i svih javnih radija grupe, Samaras, koji treba ovaj tjedan podnijeti izvješće trojki međunarodnih zajmodavaca, očito je želio pokazati odlučnost da dirne u 'svete krave' javnog sektora, što je izraz kojim se poslužio vladin glasnogovornik. >>Grčka javna televizija radi preko kanala Komunističke stranke! Grupa ERT bila je kritizirana zbog svoje glomaznosti i političkog klijentelizma. Mnogi su Grci uvjereni da je ustanova gutala novac služeći političkim strankama, no svejedno su šokirani naglim prekidom emitiranja. Samaras još nije odgovorio na poziv koalicijskih partnera, Pasoka i Dimara, da održi 'trostranački' sastanak i 'opet otvori' ERT. Šef socijalista Evangelos Venizelos rekao je da je zavladalo 'ozračje političke krize' unutar vlade i pozvao je Samarasa da očuva jedinstvo i budućnost koalicije oformljene nakon izbora u lipnju 2012. u jeku duboke gospodarske i društvene krize. Zatvaranje televizije prihvatili su samo ministri Nove Demokracije (desnica) u koaliciji, a odluku nisu potpisali Pasok i Dimar koji se protive zatvaranju. Sindikati javnog sektora GSEE i ADEDY osudili su 'antidemokratsko' zatvaranje televizije u okviru 'politike štednje' i Samarasovu su odluku nazvali 'državnim udarom'. Središnjice koje zastupaju 2,5 milijuna radnika pozvale su na 24-satni štrajk i okupljanje pred sjedištem ERT-a u predgrađu Atene.  ADEDY je pozvao sve zaposlenike da se pridruže osudi 'brutalnog umorstva ERT-a' počinjenog u sklopu politike drastične štednje i otpuštanja 14.000 zaposlenih u javnoj službi. >>MMF priznao: Politika štednje u Grčkoj 'nije bila najbolja ideja' Grčka se svojim zajmodavcima, Međunarodnom monetarnom fondu i partnerima u eurozoni, obvezala restrukturirati javne službe i smanjiti deficit. Europska komisija u Bruxellesu ustvrdila je da je odluka o zatvaranju ERT-a neovisna odluka grčke vlade. Europska radiotelevizijska unija i Međunarodna press udruga (API), zatražile su ponovno otvaranje ustanove stare 60 godina, koja je simbol demokracije u zemlji koja je od 1967. do 1974. živjela u vojnoj diktaturi. Na Cipru je sindikat novinara pozvao na skup pred grčkim veleposlanstvom u Nikoziji. Danas neće izaći nijedan dnevni list, jer svi su novinari pozvani u štrajk. Sindikat pomoraca također će sudjelovati u štrajku, te se očekuje poremećaj u pomorskom prijevozu. Vlada je najavila stvaranje 'nove grčke radiotelevizije i interneta' koja će se zvati Nerit S.A. i 'neće u svom radu ovisiti o državi', te će 'imati neovisnu uređivačku politiku'. Rad bi trebala početi krajem kolovoza i to s 1.200 zaposlenika umjesto sadašnjih 2.660. (HINA) Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.