Grmoja: Zašto se još uvijek isplaćuje deset tisuća mirovina iz NOB-a?

04.12.2018. 19:54:12

Saborska oporba ‘obrušila’ se u utorak na Vladin paket zakona za cjelovitu mirovinsku reformu, nazivajući reformu “takozvanom” te poručujući resornom ministru da su rješenja koja je ponudio loša, opasna, socijalno neodgovorna, da će dovesti do toga da će budući umirovljenici biti jako stari i siromašni. SDP je protiv ovakve reforme, jer isključivo ima za cilj smanjiti mirovine budućim umrovljenicima i na njima uštedjeti. Po ovom prijedlogu građani će raditi dulje, primati manje i u mirovini živjeti još teže, ocijenio je Davor Bernardić (SDP) koji Vladi spočitava što se nije “udostojala” o svemu konzultirati sa sindikatima. Proziva je i kako tjera umirovljenike na rad izvan Hrvatske, da je u njenom mandatu iz zemlje otišlo preko 100 tisuća ljudi, poručuje kako je neprihvatljivo dizanje dobi za odlazak u mirovinu na 67 godina. Ministru poručuje kako su mu rješenja loša, opasna, destruktivma, socijalno neodgovorna. Ponuđenom reformom pokazujete da za umirovljenike možete stvoriti budućnost koja može biti gora od sadašnjosti, kaže Bernardić. Iluzorno je raspravljati hoće li se u mirovinu sa 63, 65 ili 67 godina dok nam je demografska slika ovakva, naglašava Nikola Grmoja (Most).

Neće biti ni mirovina, ni Hrvatske!

“Ovakav mirovinski sustav je neodrživ, mirovina neće biti jer nam dnevno iz države odlazi 180 ljudi. Neće biti mirovina, neće biti mirovinskog sustava, Hrvatske”, prognozira Mostov zastupnik i navodi projekcije po kojima će Hrvatska do 2040. imati samo tri milijuna stanovnika. Što će nam i najbolji zakoni uz ovakve pokazatelje, zapitao se? Grmoja problematizira podatak se još uvijek isplaćuje deset tisuća mirovina iz NOB-a, ministra pita zašto se ne napravi revizija povlaštenih mirovina i ne uštedi i do milijardu kuna. Smatra i kako, bez rasta BDP-a od od 4 do 5 posto, sama refroma mirovinskog sustava nema smisla.

Umirovljenici su građani drugog reda

Anka Mrak Taritaš (Glas) mirovinsku reformu naziva “takozvanom”, kaže da u mandatu aktualne Vlade nema reformi, odnosno da je ona “samo misaona imenica”. Predloženom reformom postići će se samo to da će budući umirovljenici biti jako stari i siromašni, kaže zastupnica koja viđenje reforme sažima u sliku ‘Nezaposlen sam i vozim oca na posao’. Njene stavove dijeli Silvano Hrela (HSU) koji drži da se bez potrebe ubrzava rad do 67 godina, te da nema ni jedne financijske računice koja bi potvrdila da bi to bilo opravdano. Branimir Bunjac (ŽZ) upozorava na težak položah hrvatskih umirovljenika, kaže da su oni građani drugog reda, da mnogi dobivaju mirovine koje su ispod 2.100 kuna, odnono praga siromaštva. Mnogi dobivaju manje, pa je pitanje kako preživljavaju, kaže zastupnik i upozorava da hrvatski umirovljenici imaju najniži standard u cijeloj EU, da “doslovno gladuju”, nemaju za odjeću, za lijekove, a za odlazak u kino praktično moraju štedjeti. Klubovi saborske većine hvale Vladina rješenja, naglasivši da treba voditi računa o okruženju u kojem se reforma donosi. U idućoj godini za mirovine treba osigurati 40 milijardi kuna, rekao je Ivan Šuker (HDZ), poručivši oporbenim kolegama da je od njih očekivao kritike na konkretne prijedloge. Prošli tjedan smo raspravljali o državnom proračunu, nije bilo prijedoga za veće mirovine, to govori o ozbiljnosti onih koji se danas nabacuju brojkama, naglasio je Šuker. Milorad Pupovac (SDSS) nabraja pozitivna rješenja, među kojima su i mogućnost izbora prelaska iz 2. u 1. mirovinski stup, nagrađivanje duljeg ostanka u svijetu rada. Ipak, iznosi i jednu dvojbu. Produljenje rada do 67. godine u našim socijalnim prilikama, pogotovo kad su u pitanju žene, zahtjeva da razmislite kako pristupiti tom produljenju, rekao je resornom ministru Paviću. Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.