Gromovi na NATO vježbi „TRIDENT JUNCTURE 15“

30.10.2015. 18:13:34

Pripadnici Gardijske motorizirane brigade Hrvatske kopnene vojske OS RH sudjeluju na NATO vježbi “TRIDENT JUNCTURE 15″ u Španjolskoj, s jednim mehaniziranim vodom iz sastava druge mehanizirane bojne “Gromovi” (4 BOV PATRIA-e i 40 pripadnika OS RH), časnikom za vezu u S3 bojne, skupinom za potporu s dva motorna vozila i šest pripadnika OS RH, jednim promatračem kontrolorom s jednim motornim vozilom te časnikom za nadzor štete, a s ciljem prezentacije spremnosti hrvatske sastavnice deklarirane za NRF16 te unaprjeđenja njene interoperabilnosti s ostalim članicama NATO-a. NATO vježba “TRIDENT JUNCTURE 15″ najveća je NATO vježba u posljednjih 15 godina u kojoj se provjerava spremnost NATO snaga brzog odgovora. Vježba “TRIDENT JUNCTURE 15″ provodi se od 3. listopada do 6. studenoga 2015. godine i podijeljena je u dva dijela. Prvi dio vježbe održat će se od 3. do 16. listopada 2015., na zapovjednom mjestu (CPX), a drugi dio od 21. listopada do 6. studenog 2015., s postrojbama (LIVEX). Vježba se održava na tri lokacije, u Italiji, Španjolskoj i Portugalu, a u vježbi će sudjelovati obučna skupina veličine korpusa s oko 30 000 pripadnika iz sve tri grane. U Španjolskoj je planirano sudjelovanje oko 15 000 pripadnika OS država sudionica vježbe, a na poligonu San Gregorio, nedaleko Zaragoze, gdje sudjeluje hrvatski vod, planirano je sudjelovanje oko 8 100 pripadnika. Pomorske snage vježbat će na području zapadnog Mediterana. Na vježbi na zapovjednom mjestu (CPX) u Španjolskoj sudjeluje i 14 pripadnika OS RH (RKM – razmjestivi komunikacijski modul). Osam pripadnika satnije RKM je operativno pridodano satniji RKM E (Danska), a lokacija njihovog razmještaja je San Gregorio. Šest pripadnika satnije RKM je operativno pridodano RKM B 1NSB-a (Njemačka), a lokacija njihovog razmještaja je Air Base Zaragoza. Vježba “TRIDENT JUNCTURE 15″ je uklopljena u provedbu šireg Akcijskog plana spremnosti NATO saveza, budući da se njome ispituje operativnost Snaga vrlo visoke razine spremnosti (VJTF).

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.