Grupa zastupnika Domoljubne koalicije pisala UN-u protiv kandidature Vesne Pusić

28.04.2016. 14:01:34

Pusić kao kandidatkinja za glavnu tajnicu UN-a nema pravni niti moralni legitimitet za obavljanje te visoke dužnosti. Grupa zastupnika Domoljubne koalicije u otvorenom pismu hrvatskoj Vladi, Vijeću sigurnosti UN-a (VS UN), stalnim te aktualnim  nestalnim članicama VS UN-a upozorila je da Vesna Pusić kao kandidatkinja za glavnu tajnicu UN-a nema pravni niti moralni legitimitet za obavljanje te visoke dužnosti. "Kandidatura Vesne Pusić nema pravni legalitet jer ju je predložila tehnička Vlada Zorana Milanovića, a ona je iskoristila pravni vakuum prije konstituiranja nove Vlade koja bi joj u slučaju rasprave sigurno osporila navedenu kandidaturu", navodi se uz ostalom u otvorenom pismu koje su, na inicijativu glavnog tajnika i saborskog zastupnika HSP AS Pere Ćorića, potpisala 22 saborska zastupnika Domoljubne koalicije. Također, smatraju i da Vesna Pusić nema moralni legitimitet jer je kao dio vladajuće garniture 2001. godine izjavila da je "Hrvatska vlast vodila  agresorski rat u BiH“ te njome nanijela trajnu i nenadoknadivu štetu Hrvatskoj, posebice na vanjskopolitičkom planu. Upozoravaju i da, uz tadašnjeg predsjednika RH Stjepana Mesića, snosi direktnu odgovornost da je UN-ov sud pravde u Den Haagu postao politički sud  temeljem čega je nedavno oslobođen svake odgovornosti osvjedočeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, a i danas u haškom pritvoru sjede šestorica iz BiH koji nepravedno i neopravdano čekaju pravorijek još od 2004. godine. "Legitimitet joj oduzima i njena izjava u kojoj relativizira odgovornost žrtve i agresora u pravednom, obrambenom i Domovinskom ratu govoreći kako je taj rat posljedica krivih politika. Lošem ugledu Hrvatske u međunarodnim institucijama sveukupno doprinijela je upravo Vesna Pusić kao predstavnik totalitarne, komunističke ideologije", ističe u otvorenom pismu grupa zastupnika Domoljubne koalicije. Dodaju i da Pusić nema moralne i psihološke karakteristike potrebite kako bi mogla dosljedno zastupati hrvatsku politiku pri UN-u. Uz to, poručuju i da svjetonazor koji ona zastupa i provodi ne može donijeti puno dobra čovječanstvu jer "uslijed pomanjkanja demokracije iza njega i iza nje stoje određene interesne skupine pri UN-u za koje mi ne znamo koga predstavljaju, ali Hrvatsku svakako ne." Otvoreno pismo hrvatskoj Vladi, Vijeću sigurnosti UN-a (VS UN), stalnim te aktualnim nestalnim članicama VS UN-a upućeno je na hrvatskom i engleskom jeziku te sa skeniranim potpisima zastupnika u Hrvatskom saboru koji su poduprli tu inicijativu. Pismo su, uz ostale, potpisali zastupnici Pero Ćorić, Ivan Tepeš,  Goran Dodig, Stevo Culej, Željko Dilber, Ladislav Ilčić  te Ivan Kirin.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.