GVOZDANSKO 439 obljetnica herojske obrane od turskog osvajača

16.01.2017. 07:05:57

U naselju Gvozdansko u nedjelju je obilježena 439. obljetnica herojske obrane kaštela Gvozdansko od turskog osvajača te slavne pogibije branitelja te utvrde, 13. siječnja 1578. godine. Misno slavlje u spomen na tu obljetnicu održano je u župnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova. U sklopu 8. hodočasničkog spomen-pohoda, predvodio ga je pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško koji je istaknuo da se događaj od prije četiri i pol stoljeća može gledati različitim očima. U očima turskoga osvajača ostalo je iznenađenje, iznenadila ih je nepopustljivost i vjernost domovini, u očima povjesničara bila je to jedna od zapreka u napredovanju turske sile, oči objektivnog promatrača, koji je odmaknut i ravnodušan, ne mogu vidjeti to  što je ostvareno žrtvom tih branitelja, rekao je biskup Šaško i poručio da taj događaj ne stane u strategiju, „jer je čin srca, osjećaja, časti“. Poslije mise održan je mimohod „U čast hrvatskim junacima Gvozdanskog“ do spomen križa, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Ispred samog kaštela Gvozdansko u čast žrtava zapaljen je „Plamen slobode“. Ovogodišnje hodočašće u Gvozdansko održano je pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a uz brojne hodočasnike iz cijele države slavlju su nazočili i predsjedničin izaslanik general Josip Štimac, te izaslanik predsjednika Vlade, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, priopćeno je iz Sisačke biskupije

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.