Haag Đorđeviću smanjio kaznu sa 27 na 18 godina zatvora

27.01.2014. 20:02:28

0956d59df9f23fccdfd1a6bf7f7ecfdf

Suci su djelomično usvojili Đorđeviću žalbu i oslobodile ga odgovornosti za zločine na nekim od lokacija navedenih u prvostupanjskoj presudi te je Žalbeno vijeće ocijenilo kako je prvostupanjska kazna bila preoštra.

Haaški tribunal smanjio je kaznu bivšem načelniku Resora Javne sigurnosti MUP Srbije Vlastimiru Đorđeviću za zločine na Kosovu sa 27 na 18 godina zatvora, javljaju mediji u Srbiji.

Suci su djelomično usvojili Đorđeviću žalbu i oslobodile ga odgovornosti za zločine na nekim od lokacija navedenih u prvostupanjskoj presudi te je Žalbeno vijeće ocijenilo kako je prvostupanjska kazna bila preoštra. Kako je navedeno u pravomoćnoj presudi, prvostupanjsko vijeće pogriješilo je kada je Đorđevića proglasilo krivim za deportaciju i progon albanskog stanovništva iz Peći i Kosovske Mitrovice u Crnu Goru, budući da tada između Kosova i Crne Gore nije postojala državna granica. Đorđević je oslobođen i krivnji za ubojstvo dva starca u Podujevu, te devet albanskih muškaraca u okolini Orahovca. No, konačnom presudom potvrđena je Đorđevićeva krivnja, prema svim točkama optužnice, za prisilno premještanje, deportacije, ubojstva i progon Albanaca s Kosova u prvih šest mjeseci 1999. kada je on bio načelnik Resora javne sigurnosti MUP-a Srbije i pomoćnik ministra unutarnjih poslova i ta su kaznena djela kvalificirana kao zločini protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata. Potvrđeno je također i da su zločini počinjeni u okviru udruženog zločinačkog pothvata, na čijem je čelu bio tadašnji predsjednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević, "s ciljem promjene etničke ravnoteže trajnim uklanjanjem većine Albanaca s Kosova", kako bi se održala srpska kontrola nad Kosovom. Đorđević je odgovoran za protjerivanje stotina tisuća kosovskih Albanaca, kao i za ubojstvo i premještanje tijela najmanje 724 albanskih civila u masovne grobnice u Batajnici kod Beograda, Petrovom Selu kod Kladova i kod jezera Perućac u okolini Bajine Bašte, a sve, kako je utvrdio Haag, prema zapovjedi Slobodana Miloševića. Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.