HAK: Teretni promet prema Dalmaciji i obrnuto trenutno prekinut zbog olujnog vjetra

24.03.2020. 08:17:00

Zbog zimskih uvjeta i olujnog vjetra autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje zatvorena je za sve skupine vozila i trenutno ne postoji alternativni pravac za teretna vozila u smjeru Dalmacije i obratno, izvijestio je u utorak Hrvatski autoklub (HAK).

Iz HAK-a podsjećaju da je Stožer civilne zaštite donio odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj uz iznimke poput opskrbe, dnevnih migracija zaposlenih u bitnim službama, hitne medicinske skrbi i slično.

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A6 između čvorova Delnice i Kikovica (za vozila na koja se odnosi zabrana promet se vodi obilaznim smjerom kretanja preko DC3), državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54), Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene (DC8)
Na autocesti A6 na čvoru Kikovica u smjeru Zagreba promet se vodi jednom prometnom trakom zbog provođenja evidencije o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj.

Za sav promet zatvoreni su čvorovi Ravna Gora, Oštrovica i Vrata. Državna cesta između čvorova Lučice i Kikovica (DC3) u smjeru Rijeke zatvorena je za promet radi provođenja kontrole na čvoru Kikovica.

Na Jadranskoj magistrali između Senja i Karlobaga (DC8) promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a od Novog Vinodolskog do Senja dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Snijeg te mokri i skliski kolnici usporavaju promet u Gorskom kotaru, Lici, središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji. Na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici na snazi su zimski uvjeti i zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema.

Na sljedećim graničnim prijelazima dopušten je tranzitni promet teretnih vozila preko teritorija RH: na granici između RH i Republike Slovenije određuju se granični prijelazi Bregana i Macelj; na granici između RH i Mađarske određuju se granični prijelazi Goričan i Duboševica; na granici između RH i Bosne i Hercegovine određuju se granični prijelazi Nova Sela, Stara Gradiška i Slavonski Šamac; na granici između RH i Republike Srbije određuje se granični prijelaz Bajakovo.
Putne informacije za osobe u tranzitu kroz RH: prilikom prolaska dužni ste koristiti autoceste; u slučaju da granicu prelazite na prijelazu koji nije na autocesti, dužni ste se uputiti prema autocesti najkraćim mogućim putem i nastaviti svoj put dalje autocestom;tijekom tranzita nije dopušteno zaustavljanje osim na sljedećim odmorištima: BP Novska jug, BP Novska sjever, BP Kozjak jug, BP Prokljan sjever, BP Draganić sjever, BP Draganić jug, BP Bačva i BP Ravna Gora; tijekom zaustavljanja dužni ste se pridržavati strogih mjera socijalnog distanciranja; dužni ste postupati po uputama predstavnika Civilne zaštite ili policijskih službenika.

U Srbiju, Crnu Goru i Mađarsku samo teretna vozila, prometuje nekoliko brodskih linija

Na snazi je odluka Stožera civilne zaštite RH kojom se privremeno zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza. Hrvatskim državljanima omogućuje se povratak u RH, odnosno odlazak u zemlju u kojoj rade i borave uz primjenu mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (14-dnevna samoizolacija), omogućuje se povratak u matične države građanima EU, a osobe iz zemalja EU mogu ulaziti samo u iznimnim slučajevima. Izuzeci se odnose na zdravstvene djelatnike, istraživače, suradnike za skrb o starijima, prekogranične radnike, prijevoznike roba i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno (konvoji u susjedne zemlje), diplomate, policijske službenike, timove civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija, vojno osoblje i putnike u tranzitu. Njihovu dinamiku kretanja će definirati HZJZ.

Zbog koronavirusa Mađarska, Srbija i Crna Gora zatvorile su granične prijelaze. Ulazak je dopušten samo njihovim državljanima i vozačima teretnih vozila.

Zabranjuje se održavanje svih linija, osim sljedećih brodskih linija: Mali Lošinj-Unije-Srakane Vele-Susak, Ilovik-Mrtvaška, Rava-Mala Rava-Veli Iž-Mali Iž-Zadar, Vrgada-Pakoštane-Biograd, Krapanj-Brodarica, Vodice-Prvić-Šepurine-Prvić Luka-Zlarin-Šibenik, Komiža-Biševo i Suđurađ-Lopud-Koločep-Dubrovnik.

Reduciran je broj putovanja na pojedinim lokalnim linijama zbog složene situacije s koronavirusom.
 

(Hina) pp/xbdj ybdj

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.