Hasanbegović: Bandić o Ivi Loli Ribaru zna koliko i ja o kvantnoj fizici

22.10.2017. 09:44:57

“Agrokor u biti jest i prvorazredno svjetonazorsko pitanje, ali ne na način kako mi se, neutemeljeno, imputirala uporaba toga pojma. Naime, rasprava o Agrokoru osvješćivanje je temeljnih vrijednosti na kojima bi trebala počivati moderna hrvatska država, a koje su ne samo u slučaju posrnuća ovoga koncerna već na svakom polju javnoga i društvenoga života zanijekane. Zapravo, svjedočimo predvidljivom epilogu i kraju jednoga poslovno-političkog monstruma koji je sam po sebi metafora hrvatske postkomunističke tranzicije”, odgovorio je Hasanbegović. Bandić je najavio i ulicu Ive Lole Ribara, pa povratak sedam sekretara SKOJ-a….Hoćete li mu to dopustiti? Vjerujem da će sve ostati na razini folklora i da će se protokom vremena uvidjeti sva besmislenost takvih pokušaja i da ćemo se baviti ozbiljnijim stvarima koje su uostalom i glavna zadaća gradske skupštine i gradonačelnika Grada Zagreba. Simbolima propale jugoslavenske komunističke baštine mjesto je u muzejima. Čini se da nije posve jasno što mislite o pozdravu ‘Za dom spremni’. Rekli ste nedavno da to nije stari hrvatski pozdrav, a čini se da niste za to da se on zabrani…  Ne, nisam rekao da to nije hrvatski pozdrav.  To jest hrvatski pozdrav budući da je proizašao iz baštine ustaškog pokreta koji, kako god ga ocjenjivali, sastavni dio hrvatske, a ne kineske ili bugarske političke baštine. Jasno sam izrekao da je riječ o službenom pozdravu ustaškog pokreta, o tome u ozbiljnoj hrvatskoj historiografijii, ne mislim na domoljubne povjesničarske hobiste, nema nikakvih dvojbi. Sam pozdrav je čak nešto mlađi od samih prvih organizacijskih zametaka ustaške organizacije pa možemo ustanoviti da je “star” onoliko koliko možemo reći da za osobu rođenu 1932. godine da  je stara osoba. Uvijek sam jasno isticao i kao ministar i danas kao političar da u modernoj hrvatskoj državi utemeljenoj isključivo na volji našeg naraštaja i pobjedi u Domovinskom ratu nema potrebe posezati za bilo kakvim simbolima propalih političko-stranačkih ili ideoloških baština. Uz jednu iznimku, kada je riječ o simbolu zakonite hrvatske ratne postrojbe, HOS-a, čijeg je i službeno ozakonjenog grba ‘Za dom spremn’ sastavni dio”, rekao je Zlatko Hasanbegović u intervju za nedjeljni Večernji list.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.