Hasanbegović: Inicijativa za zabranu komemoracije u Bleiburgu zapravo dolazi iz Hrvatske

21.04.2018. 14:30:14

Kontrola u Bleiburgu bit će stroža nego ikad. Dolazi i državni odvjetnik Austrije te prekršajni suci. Svi koji počine kazneno djelo bit će pritvoreni, a koji počine prekršaj bit će na mjestu kažnjeni i protjerani iz Austrije – kazao je Bože Vukušić, glavni tajnik Počasnog bleiburškog voda. Svake godine, pa tako i ove, prije komemoracije u Bleiburgu u Austriji, koja će se održati 14. svibnja, podigne se bura i dio austrijske javnosti i političara reagira, udruge građana, kojima se pridružuju i političari, redom lijeve ili liberalne provenijencije, potpisuju peticije i govore da se obilježava neprikladno te da je treba zabraniti. Po austrijskim zakonima, zasad takve mogućnosti nema. Kako Večernji list doznaje iz Ureda predsjednice, dok god je komemoracija dopuštena i dok se službeno održava, predsjednica će na nju slati izaslanika. Ove godine izaslanik će biti ministar Goran Marić. Više HDZ-ovaca, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, potpredsjednici Željko Reiner i Milijan Brkić, nisu na pitanje o mogućoj zabrani odgovorili do kraja ovog izdanja. Neki od austrijskih političara u inicijativu su uključili i svoje hrvatske kolege. Tako austrijski liberali, stranka Neos, pozivaju liberalne stranke iz Slovenije i Hrvatske, točnije GLAS, da se pridruže inicijativi za zabranu, kako kažu, neprimjerenog obilježavanja bleiburške tragedije. Iz GLAS-a čujemo da će prihvatiti poziv i s austrijskim liberalima potpisati inicijativu. U ponedjeljak će u Beču biti okrugli stol na kojem će o Bleiburgu govoriti predstavnici Židovske općine, Dokumentacijskog arhiva austrijskog otpora (DÖW), ali i europarlamentarni zastupnici, socijaldemokrat Josef Weidenholzer, liberalka Angelika Mlinar i zastupnik u Austriji vladajuće Narodne stranke (ÖVP) Othmar Karas. – Komemoracija je opravdana. Ali zloporaba događaja se mora spriječiti. Predlažem okrugli stol na kojem bi sudjelovali svi uključeni kako bi se osiguralo da sve aktivnosti proteknu glatko – kazao je narodnjak Othmar Karas. Dvoje nezadovoljnih komemoracijom su koruški župan Peter Kaiser te gradonačenik Bleiburga Stefan Visotschnig, obojica socijaldemokrati (SPÖ). – Osamdeset godina poslije pada Austrije nakon aneksije njemačkih nacista nova koruška vlada predstavlja politički centar i stoga se protivi bilo kojem obliku političkog ekstremizma. Oni uključuju i desničarske skupove koji se održavaju kao “vjerske procesije” na Loibacher Feldu (Bleiburg) – poručio je za Večernji Kaiser. Vlada Koruške distancira se od tog događaja i osuđuje sve “fašističke izjave” koje se tamo izriču. – Nažalost, pravno ne možemo spriječiti održavanje događaja jer je u nadležnosti državnog ministarstva unutarnjih poslova – naglasio je koruški župan.

Inicijativa za zabranu zapravo dolazi iz Hrvatske

To su već tradicionalni pokušaji ljevičara, ne samo austrijskih europarlamentaraca već kvazilijevih političkih ili parapolitičkih krugova koji su uskoj vezi sa svojim jednojajčanim ideološkim blizancima ovdje u RH, zapravo pravi izvor svih tih inicijativa nikada nije bio u Austriji, već ovdje u Hrvatskoj. Bio bi apsurd da manifestacija koja se održava više desetljeća bude zabranjena, rekao je Zlatko Hasanbegović.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.