HASANBEGOVIĆ: Neka Plenković, Petrov, Grmoja, Bulj i Sinčić kupe INA-u, ali ne javnim novcem

21.02.2019. 15:33:42

Nakon što su HRAST-ov Hrvoje Zekanović i Zlatko Hasanbegović iz Neovisnih za Hrvatsku vladajućima u Saboru osigurali kvorum za izglasavanje Zakona o INA-i, Hasanbegović je za portal Direktno u četvrtak izjavio kako cijelu stvar treba demistificirati. "Kao prvo, glasovao sam protiv zakonskog prijedloga", rekao je Zlatko Hasanbegović i dodao: "U jednom trenutku iz zimskog sna probudio se gospodin Bernardić te kao samozvani vođa oporbe pozvao zastupnike da napuste sabornicu. Budući da ne djelujem na daljinski aparat gospodina Bernardića i gospođe Pusić, ostao sam i glasovao protiv zakonskog prijedloga. U tom trenutku nitko nije znao da navodno nema kvoruma, jer svatko pametan zna da nikada ne bih svjesno čuvao kvorum za donošenje zakona kojega ne podupirem". Tvrdi kako "ne želi nasjesti na jalovu predizbornu dnevnopolitičku polemiku s onima koji su i doveli, kao koalicijski partneri, Plenkovića, Božinovića i Martinu Dalić u poziciju moći, a svoj političko-ideološki hermafroditizam i izostanak stava pokazali i kada su u Saboru 'suverenistički' podvojeno glasovali o Istanbulskoj konvenciji".

Hasanbegović: 'INA je uhljebište protuhrvatske udbaške države'

"Ovo je banalna bura u čaši vode i zakon da nije usvojen u srijedu, bio bi usvojen u petak", rekao nam je Hasanbegović i dodao kako je suština da ovaj tehnički zakon sam po sebi uopće ne rješava ključno pitanje sudbine INA-e te koncepta poželjne hrvatske energetske neovisnosti. Rekao nam je kako je demagoška i jeftina saborska cirkusantska rasprava tek poslužila kao smokvin list za prikrivanje ključnih i neporecivih činjenica. "Prvo, da je sudbinu i smjer INA-e zapečatila Račanova Vlada, a točku na i stavila Sanaderova. Drugo, Plenković nema nikakvu stratešku viziju i cilj oko INA-e i koncepta hrvatske energetske neovisnosti, već je, što su svi zaboravili, uz potporu tadašnjeg koalicijskog partnera Mosta, posegnuo za suludim božićnim obećanjem o renacionalizaciji INA-e novcem hrvatskih poreznih obveznika. Sve da INA i nije izvorno ono što jest, ne hrvatska državna tvrtka, već uhljebište protuhrvatske udbaške duboke države, od benzinske crpke do uprave, smatrao sam i smatram da gospoda Plenković, Petrov, Grmoja, Sinčić i Bulj imaju pravo kupiti INA-u, ali svojom privatnom ušteđevinom, a ne hrvatskim javnim novcem. Samoupravni socijalizam ostaje samoupravni socijalizam i kada se kiti 'suverenističkim' krilaticama i hrvatskim barjacima", objasnio je Hasanbegović svoje stav.

Za strateške hrvatsko-mađarske međudržavne razgovore

On smatra kako se kompleks Ine ne može riješiti saborskim lupetanjem, podilaženjem bilo kome i jeftinom demagogijom već isključivo strateškim hrvatsko-mađarskim međudržavnim razgovorima. "To s hrvatske strane traži vizionare i državnike, a ne prodavače magle ili bezidejne briselske činovnike i birokrate", izjavio je za Direktno Hasanbegović.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.