Hasanbegović za ulicu generala Bobetka u Zagrebu, Pupovac ga usporedio s Miloševićem!

08.09.2017. 21:30:19

Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova Gradske skupštine Grada Zagreba na dnevnom redu će, najavljuje se, uskoro imati prijedlog o imenovanju ulice u naselju Podbrežje po legendarnom hrvatskom generalu Janku Bobetku. Zlatko Hasanbegović, predsjednik Odbora, kako prenosi Novi List, istaknuo je, odgovarajući na pitanja vezana uz činjenicu haške optužnice protiv generala Bobetka: “Bobetko je bio jedan od ratnih načelnika Glavnog stožera, time važan akter Domovinskog rata i zato je zaslužio ulicu. Činjenica je da je protiv njega postojala optužnica, ali svatko je nevin prije pravomoćne presude. Bobetko nije osuđen i njegova je haška optužnica irelevantna. Mislim da su o ovome suglasni svi u Hrvatskoj, ne znam tko bi to bio protiv Bobetkove ulice.” Ovom prilikom prenosimo i nevjerojatnu izjavu Milorada Pupovca, koji je na tu temu Novom listu kazao: “Osobe osuđene za ratne zločine sasvim sigurno ne bi trebale imati ovakvu vrstu počasti. Što se, pak, tiče onih koji su optuženi u Haagu, a umrli su prije presude, podsjećam da je niti, primjerice, Slobodan Milošević nije doživio. Kao ni vukovarski gradonačelnik Slavko Dokmanović. Milan Babić objesio se dok je čekao pravomoćnu presudu. Oni su, dakle, kao i Bobetko, pravno ostali nevini. Sugerirao bih stoga onima koji će odlučivati o dodjeli ulice Bobetku da prethodno pročitaju njegovu optužnicu i nakon toga razmisle hoće li to učiniti” Podsjetimo, inicijativa za imenovanje ulice po generalu Bobetku pokrenuta je još prije više od dvije godine, na priijedlog Hrvatskog generalskog zbora. Prijedlog je jednoglasno podržao Klub zastupnika HDZ-a u Gradskoj skupštini 12. listopada 2016. te je tom prilikom, kako prenosi kamenjar.com, priopćio: “S obzirom da je Hrvatski generalski zbor u srpnju prošle godine uputio zamolbu Gradskoj skupštini da jedna od ulica u Gradu Zagrebu dobije ime po stožernom generalu Hrvatske vojske Janku Bobetku, Klub HDZ-ovih zastupnika pokrenuo je inicijativu da središnji trg u novom zagrebačkom naselju Podbrežje koje kreće s izgradnjom nosi ime po generalu Bobetku. Tijekom rata, u travnju 1992. godine, prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman dodijelio mu je čin generala zbora Hrvatske vojske, a u studenom iste godine general Bobetko postaje načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. General Bobetko je sudjelovao u brojnim oslobodilačkim akcijama tijekom Domovinskog rata, među njima oslobođenje Dubrovnika te jedne od ključnih operacija Maslenica i Medački džep. Zbog svoje ogromne uloge u Domovinskom ratu, ljubavi prema Domovini i hrvatskom narodu, general Bobetko zaslužio je da se glavna ulica ili trg u budućem naselju imenuje upravo po njemu, tim više što je to dio Zagreba koji je najbliži sisačkom kraju, gdje je general rođen i gdje mu se nalazi posljednje počivalište.”

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.