Haški sud privremeno pustio na slobodu ratnog zločinca Vojislava Šešelja

06.11.2014. 20:58:58

Srbijanski mediji prenijeli su da Šešelj boluje od raka debelog crijeva koji je metastazirao u jetra
Sudsko vijeće Haškog suda (ICTY) odlučilo je u četvrtak vođu srpskih radikala Vojislava Šešelja, čije se zdravstveno stanje pogoršalo, privremeno pustiti na slobodu kako bi mogao dobiti zdravstvenu skrb u primjerenijem okruženju.Srbijanski mediji prenijeli su da Šešelj boluje od raka debelog crijeva koji je metastazirao u jetra. Sudsko vijeće "smatra da hitni humanitarni razlozi govore u prilog privremenog puštanja na slobodu okrivljenog (...) da su ispunjeni uvjeti da okrivljeni bude privremeno pušten na slobodu u Republiku Srbiju", stoji u priopćenju za medije koje potpisuje predsjednik tročlanog sudskog vijeća Jean-Claude Antonetti. "Vijeće je odlučilo da bi privremeno puštanje na slobodu omogućilo okrivljenom da dobije skrb u najprimjerenijem okruženju i pri tome osigura sigurnost svjedoka i cjelokupni sudski proces", stojiu u odluci sudskog vijeća. Šešelj je optužen za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj te u Bosni i Hercegovini i nad vojvođanskim Hrvatima. Sutkinja Flavia Lattanzi i Antonetti glasali su za privremeno oslobađanje, a tomu se usprotivio sudac Mandiaye Niang, navodi se u tekstu. Šešelj u pritvoru Haškoga suda čeka izricanje prvostupanjske presude koja se trebala objaviti u listopadu prošle godine, što je odgođeno zbog toga što je iz sudskoga vijeća u međuvremenu isključen jedan sudac pa se njegova zamjena treba upoznati s čitavim predmetom. Suci su dobili jamstva srbijanske vlade da Šešelj neće biti u kontaktu ni s jednom od svojih žrtava ili svjedoka koji svjedoče u postupku koji se protiv njega vodi. Odvjetnici i stručnjaci kritizirali su ranije ICTY što nije i ranije izrekao mjeru privremenog oslobođenja s obzirom na Šešeljevo teško zdravstveno stanje i s obzirom da se 2003. dobrovoljno predao sudu. Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.