Haški tužitelji podnijeli najavu žalbe na presudu Stanišić-Simatović

29.06.2013. 00:45:42

Haško tužiteljstvo u petak je u najavi žalbe na oslobađajuću presudu "Stanišić-Simatović" osporilo zaključke prvostupanjskog vijeća o nepostojanju krivnje bivšeg šefa srbijanske službe državne sigurnosti Jovice Stanišića i bivšeg zapovjednika jedinice za specijalne operacije SDB-a Franka Simatovića za zločine počinjene u okviru udruženog zločinačkog pothvata predvođenog bivšim jugoslavenskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) 30. svibnja nepravomoćno je oslobodio Stanišića i Simatovića odgovornosti za zločine koje su u Hrvatskoj i BiH počinile srpske paravojne jedinice ocijenivši da im ona nije dokazana. Haški su tužitelji u završnim podnescima u siječnju ove godine zatražili da ih se osudi na kaznu doživotnog zatvora. Tužitelji smatraju da je sud pogriješio kad je zaključio da dvojica optuženih nisu dijelila namjere udruženog zločinačkog pothvata te će u žalbi tražiti da se poništi oslobađajuća presuda i utvrdi "da je postojao udruženi zločinački pothvat radi trajnog uklanjanja silom većine nesrba iz velikih područja Hrvatske i BiH djelima progona, ubojstava, deportacije i drugih nečovječnih djela" i da su Stanišić i Simatović s drugim sudionicima pothvata dijelili te namjere. Sud je u presudi utvrdio da su paravojne jedinice navedene u optužnici, od Crvenih beretki, preko policije SAO Krajine do Srpske dobrovoljačke garde i Škorpiona, počinile zločine no nije mogao i zaključiti da su optuženi dijelili namjeru provođenja ciljeva udruženog zločinačkog pothvata odnosno uklanjanja nesrpskog stanovništva iz velikih dijelova Hrvatske i BiH već se njihova namjera svodila na "održavanje srpske kontrole nad velikim dijelovima Hrvatske i BiH". (Hina) Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.