'Haubica' - posao za DORH i odvratna primitivna splačina na račun građana

21.01.2016. 11:06:39

Rugajući se hrvatskoj himni, Bajto je u Novostima počinio strašan i neoprostiv zločin protiv dobrog ukusa i zdrave pameti. Veći problem je uredništvo takvih novina. Ako nije poziv, to je izazov na mržnju Politički komentator i novinar Ivan Hrstić osvrnuo se na svom Facebook profilu na nove momente u slučaju ''Lijepa naša haubico''. Autoru ovog satiričnog teksta u srpskom glasilu Novosti HND-ovo vijeće časti izreklo je opomenu, no osuda je izostala od strane predsjednika HND-a Saše Lekovića, koji se poziva na autonomiju dvaju tijela u odlučivanju. Bajto je potom reagirao žalbom na odluku Vijeća časti, koju smo 15. siječnja prenijeli pod naslovom Autor teksta 'Lijepa naša haubico' žali se na ionako preblagu kaznu HND-a. Bajto je, podsjetimo, u Novostima napisao tekst kojim se žali na takvu odluku, a među ostalim, smatra da mu drugi novinari nameću svoje mišljenje o Domovinskom ratu. Dodajmo da su mnogi nakon objave spornog teksta, ali i zbog cijelog niza huškačkih tekstova podređenih Miloradu Pupovcu, tražili da država prestane financirati ovaj list. Ivan Hrstić komentirao je kako se Bajti izriče opomena zbog ruganja hrvatskoj himni i referira se na Bajtin argument kako ovo uopće nije posao Vijeća časti jer je izostala prijava kršenja Kodeksa. ''Da, mislim da je u pravu: Vijeće časti HND-a nije se nipošto trebalo baviti njegovom lošom satirom. To svakako nije novinarstvo. To je samo primitivna burleska na papiru. Ako je on njome prekršio zakone koji od izrugivanja štite grb i himnu RH, onda se njime prije toga svakako trebalo pozabaviti državno odvjetništvo'', naveo je Hrstić. ''Veći problem je uredništvo takvih novina, koje tiska takve provokacije koje bude niske strasti: Ako nije poziv, to je izazov na mržnju. Da, njegov uradak je promašen, licemjeran, odvratni pjesmuljak kojim je on počinio strašan i neoprostiv zločin protiv dobrog ukusa i zdrave pameti, jednako kao i protiv činjenica, ali kazna za to je da prestanete kupovati takve novine na kiosku. Kazna za to bi trebala biti i da se prestane financirati takve novine iz džepova svih nas, a da nas se za to ništa ni ne pita. Pozivam ovim putem one koji odlučuju o financiranju takvih opasnih splačina da naš novac upotrijebe na pametniji način, kojima se između ostaloga ne krše pozitivni zakoni države u kojoj živimo. A autor neka pronađe nove donatore. Možda bi autor mogao svratiti i na koju korisnu seansu kod psihoanalitičara, no to već spada među fakultativne aktivnosti'', napisao je Hrstić, dodajući poveznicu na članak u kojem se Bajto žali na takvu odluku Vijeća časti.
hrstić facebook

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.