HBK: Premijer ima što pročitati u ovoj izjavi

19.06.2018. 09:16:03

Na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Zagrebu predstavljena je Izjava Komisije Iustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije "Savjest - čuvar čovjekova dostojanstva i slobode".

Na pitanje jesu li u izjavi mislili na premijera Andreja Plenkovića, biskup Hranić je odgovorio: "Kad govorimo o izjavi nismo ni na koga konkretno mislili i mislili smo na sve zajedno, na tu problematiku u društvu. I premijer Plenković ima što pročitati u toj izjavi i naći poruku za sebe, ali ne želim da se shvati da je ovo pisano protiv njega i da se shvati kao da je najveći problem hrvatskog društva premijer Plenković", kazao je Hranić. Hrvatska biskupska konferencija vidi u društvu ozračje straha, gušenje slobode mišljenja i odlazak u jednoumlje. 'U društvu kao da su na djelu elementi totalitarnog sustava gdje politička stranka kaže svoje i svi se tako trebaju ponašati', kaže nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić. "Osjetili smo kako se u posljednje vrijeme u javnosti sve više dira u pitanje savjesti i slobode savjesti. Očekivala se nesloboda savjesti pri zauzimanju stavova i glasovanju", kazao je biskup Hranić. "Susrećemo se s pitanje i problemom odricanja slobode i neslobodom u političkom djelovanju", rekao je Hranić te dodao da smatraju da kad je netko saborski zastupnik "uživa slobodu izražavanja". 'Imali smo raspravu o Istanbulskoj konvenciji i vidjeli smo izjave koje su osporavale pravo na glasovanje po savjesti. Negira se pravo na organiziranje referenduma. Ubrzo će u raspravu ući zakon o pobačaju. Pravo na priziv savjesti je zadnja crta obrane demokracije', rečeno je na konferenciji za novinare. "Savjest je ono u čovjeku gdje on oblikuje sebe u moralnom, vrijednosnom, svjetonazorskom identitetu. Dirnuti u to je dirnuti u samo osobu. Biti moralan znači djelovati u skladu s vlastitim uvjerenjem. Nemoralan je onaj tko jedno misli, a drugo radi. Svaki čovjek ima pravo slijediti svoju savjest", kazao je Vladimir Dugalić objašnjavajući katolički nauk. 'Čovjek je pozvan živjeti po vlastitoj savjesti, a to posebno vrijedi za političare. Nitko im ne smije oduzeti da glasuju po savjesti. Sloboda savjesti ima prednost pred stranačkom stegom', kažu u HBK. Na pitanje da je biskup Uzinić rekao da Crkva ne može biti suautor Zakona o pobačaju, biskup Hranić je kazao: "Ovim ne želimo ući u javnu raspravu o Zakonu o pobačaju. Ovo može biti doprinos ozračju s kojim trebamo ući u javnu raspravu. Bilo bi mi žao da bilo tko ulazi u javnu raspravu, a zbog toga bude proskribiran", kazao je Hranić. "Oni koji stvaraju zakon moraju s poštovanjem saslušati sve", rekao je Hranić. "Crkva neće pisati taj zakon, niti ga želimo pisati", kazao je Vladimir Dugalić. "Ne bi bilo dobro da se oformi stručni tim koji bi bio samo jednog svjetonazorskog opredjeljenja. Ali Crkva kao Crkva neće sudjelovati u tome", rekao je Dugalić. "No, biskupi imaju pravo sudjelovati u javnoj raspravi o zakonu", kazao je biskup Hranić. ''Ne želimo utjecati na ministra Kujundžića, već želimo reći da svatko ima svoj stav i savjest i kad dođe do glasovanja treba glasovati po savjesti'', kazao je nadbiskup Hranić.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.