HČSP Liniću: Hoćete li kazniti trgovačke centre zbog napojnica od 1 lipe?

24.07.2013. 12:12:53

Frano Čirko, predsjednik Gradskog odbora HČSP-a grada Zagreba pismom se obratio ministru financija Slavku Linića kojeg proziva zbog nekažnjavanja velikih trgovačkih lanac, koji kako kaže, ne vraćaju 1 lipu kupcima koji plaćaju račune i kupuju proizvode čija je cijena zaokružena na tzv 99 lipa. Pismo donosimo u cijelosti.
Gotovo svakog dana svjedoci smo zatvaranja ugostiteljskih i trgovačkih objekata te kažnjavanja malih ugostitelja i trgovaca zbog viška novca u blagajni. Dovoljna je samo 1 kuna viška u blagajni da se ugostiteljski ili trgovački obrt zatvori, a vlasnik kazni ogromnim iznosom. Kažnjava se čak i uzimanje napojnice kojeg gosti daju konobarima u kafićima. No, lako se primijeti da državne institucije revno provode Zakon o fiskalizaciji samo kada su u pitanju mali ugostitelji i trgovci.
Naime, činjenica je da su cijene gotovo svih proizvoda u velikim trgovačkim lancima zaokružene na 99 lipa. Naravno, kupac pri plaćanju nikad ne dobiva tu 1 lipu koju mu je blagajnik dužan vratiti te kupac de facto ostavlja napojnicu od 1 lipe. U jednom danu jedan trgovački centar od takvih napojnica od 1 lipe može prikupiti popriličnu svotu novaca. Po analogiji masovnih zatvaranja malih obrtnika, gotovo svi trgovački centri trebali bi biti pozatvarani još danas a vlasnici kažnjeni ogromnim kaznama. Kako još niti jedan trgovački centar nije zatvoren, zaključujemo da su veliki trgovački lanci izuzeti Zakona o fiskalizaciji kada je u pitanju višak novca u blagajni.
U čemu je razlika između sto napojnica od 1 lipe u Konzumu i jedne napojnice od 1 kune u kafiću? Razlika je jedino u vlasniku. Država ovakvim načinom provedbe Zakona o fiskalizaciji pokazuje da je spremna isisati i zadnju kunu malom čovjeku, dok se krupnom kapitalu debelo gleda kroz prste. Očito je da je Zakon o fiskalizaciji i napravljen zbog još većeg opterećenja malih obrtnika i poduzetnika te pojačanog kanaliziranja novca u krupni kapital.
Stoga, ministre Liniću, Hrvatska čista stranka prava Vas poziva da ukinete dvostruka mjerila kojima provodite Zakon o fiskalizaciji te da svoje inspektore pošaljete i u trgovačke centre ili da prestanete s cirkusom treniranja strogoće nad malim ugostiteljima i trgovcima. Rješenje problema Vaše loše politike ne leži u džepovima malih ljudi, poručuju iz HČSP-a.
Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.