HČSP traži ostavku ministra Ranka Ostojića radi opstruiranja europskog Uhidbenog naloga

06.07.2013. 21:47:50

6.7.2013

Hrvatska čista stranka prava je poslala pismo predsjedniku Josipoviću, kancelarki Merkel i potpredsjednici Europske komisije za pravosuđe i ljudska prava g. Viviane Reding u kome se snažno protive donošenju "Lex Perković" zakona. "Republika Hrvatska je u pregovorima o članstvu u Europsku Uniju nesporno prihvatila institut europskog uhidbenog naloga bez ikakva vremenskog ograničenja te dala riječ da će ispunjavati sve obaveze i primjenjivati sva pravila. Za sada može ostati otvoreno pitanje je li izglasavanje tzv. „Lex Perković“ 28.06.2013g. u Saboru kojim RH naknadno želi onemogućiti primjenu europskog uhidbenog naloga za zločine počinjene prije kolovoza 2002. godine u skladu sa Ustavom Republike Hrvatske i međunarodnim ugovorima, posebno onim sa EU, odnosno gazi li taj zakon međunarodne obaveze Republike Hrvatske i nacionalne interese naše domovine te nanosi li ne samo političku već i materijalnu štetu Hrvatskoj i njenim državljanima." piše u svom pismu Ivan Lozo, međunarodni tajnik HČSP-a. Nadalje, u pismu se navodi činjenica je da je Republika Hrvatska dana 01.07.2013. postala punopravna članica EU te od toga dana ima ispunjavati sve obaveze i primjenjivati sva pravila koja proizlaze iz ugovora sa EU, time i primjenjivati europske uhidbene naloge bez ikakvih vremenskih ograničenja, a koje naloge je zaprimila istoga dana. "Činjenica je također da „Lex Perković“ još nije stupio na snagu jer ga  do danas (06.07.2013g.) predsjednik Josipović još nije potpisao." piše u pismu. "Činjenica je također da MUP upravo pozivom na „Lex Perković“, konkretno zakon koji opće još nije stupio na snagu; ne izvršava europski uhidbeni nalog vezan za Josipa Perkovića i druge. Time se MUP svjesno stavlja iznad zakona i Ustava, narušava demokratski poredak naše domovine  te  gazi nacionalne interese i međunarodne obaveze Republike Hrvatske čime nanosi ne samo političku već i materijalnu štetu Hrvatskoj i njenim državljanima. Slijedom toga tražimo neopozivu ostavku ministra unutarnjih poslova gospodina Ranka Ostojića." - reagiraju iz HČSP-a na nereagiranje MUP-a. Izvorni vijest možete pogledati ovdje

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.