HDSSB: terenska nastava u Vukovaru obustavljena zbog odluke bivše Vlade iz rujna 2015.

29.02.2016. 07:23:50

Vukovarska gradska vijećnica Slavica Jelinić priopćila je u nedjelju kako je obavezna terenska nastava učenika u vukovarskom Memorijalnom centru Domovinskog rata obustavljena zbog odluke resornog Ministarstva bivše Vlade iz rujna 2015., vezano za ‘izbjegličku krizu i sigurnost’, ocjenivši da je ta odluka štetna za Vukovar. “Iako se proteklih dana dosta komentira o Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar pokazalo se da nitko od visokih političkih aktera kojima su mediji postavili izravno pitanje, nije upoznat s detaljima zašto se stalo s projektom posjeta osmaša Vukovaru. Mnogi nisu upoznati niti da projekat postoji, a kamoli da je obustavljen”, navodi u priopćenju gradska vijećnica i predsjednica vukovarskog ogranka HDSSB-a Jelinić. Ističe da razlog zašto se stalo s obaveznom terenskom nastavom učenika u Vukovar nije donošenje državnog proračuna za 2016., jer se, primjerice, programi drugih proračunskih korisnika privremeno financiraju iz proračunske zalihe, nego je razlog odgode ekskurzije u Vukovar i na istok Hrvatske, preporuka Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta školama bivše Vlade, iz rujna 2015. godine, “zbog izbjegličke krize i upitne sigurnosti”. Ta je preporuka resornog Ministarstva bivše Milanovićeve Vlade rezultirala velikom štetom za vukovarski turizam i gospodarstvo, ocijenila je gradska vijećnica Jelinić. Podsjeća da je školama koje su slale zahtjev za dolazak u Vukovar posjet prolongiran s naznakom da, kada nastupe “bolja vremena”, svoj zahtjev moraju obnoviti, a taj postupak zahtjeva opet određeno vrijeme odobravanja. Zbog toga je tehnički nemoguće da tako skoro učenici iz svih dijelova Hrvatske počnu ponovno posjećivati Vukovar te učiti o Domovinskom ratu i temeljima hrvatske države, naglašava Jelinić. Budući da je 70-ak ljudi zaposleno u Memorijalnom centru i da za svo vrijeme zastoja projekta primaju plaću iz državnog proračuna, predlažemo da Ministarstvo branitelja na čelu s novim ministrom, Vlada RH i gradonačelnik Vukovara iznađu najbolje riješenje za ovaj projekat, kako bi on zaživio i krenuo dalje, pa ako treba da se projekat i prepusti Gradu Vukovaru uz financijsku pomoć Ministarstva, odnosno države, a na korist poticanja turizma i gospodarstva Vukovara, navodi vukovarska gradska vijećnica Jelinić.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.